понеділок, 8 травня 2023 р.

"ЄС на книжковій полиці" 09.05 - День Європи

 



"Ми об'єднуємо не держави, ми єднаємо людей"
Жан Моне, перший Президент European
Coal and Steel Cjmmunite

Навесні 1950 року, через 5 років після закінчення Другої світової війни, давні й запеклі вороги були ще надто далекі від примирення: тінь холодної війни нависла над над знекровленим континентом. Але назрівала й громадська думка, розуміння того, що треба щось робити, аби уникнути помилок минулого і створити запоруку тривалого миру між недавніми ворогами. 
Творцями і передвісниками цього миру стали троє видатних людей, політичних і громадських діячів, яких Європі пощастило на той час мати в своєму "активі": французи Жан Моне і Роберт Шуман та німець Конрад Аденауер. Ворожнеча і суперництво між Францією та Німеччиною багато віків було головною причиною більшості конфліктів в Західній Європі і ставали на перешкоді об'єднання континенту.
9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман проголосив у Парижі свою знамениту Декларацію, в якій закликав Францію, Німеччину та інші  європейські країни передати управління вугілля та сталі - тобти галузями промисловості, які на той час складали основу військової потужності держави - єдиному наднаціональному органу. Внаслідок такого об'єднання ключові ділянки військової промисловості мали перейти під спільний контроль, що унеможливлювало підготовку окремої країни до нової війни.
Концепцію такого об'єднання розробив Жан Моне - "людина миру", який відіграв значну роль у звільнені Франції й Європи від фашистів. Вона дістала цілковиту підтримку відомого адепта "Сполучених штатів Європи", канцлера Федеративної Республіки Німеччини Конрада Аденауера.
Отже, відлік почався 9 травня 1950 року. 
Саме тому на Міланському саміті  1985 року було вирішено встановити на цей день офіційне свято - День Європи. 

Європейський Союз має власну символіку. Його синій прапор з колом із золотих зірок у центрі затверджено у 1986 році. В різних традиціях "12" є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Гімном обрано "Оду радості" Фрідріха фон Шиллера, музику взято з Дев'ятої симфонії Людвига  ван Бетховена.  



З цікавими матеріалами про життя, звичаї та традиції  європейських країн ви зможете  познайомитись на "Поличці юного політолога".

А зараз я хочу запропонувати вам невеличку вікторину "Європейський феєрверк" . 

Спробуйте відповісти на питання.

       
                  


       1.  Назвіть столиці Швеції, Данії, Фінляндії.

       2. Як називається одна з найбільших вершин Греції, де мешкають Музи?

       3. Які ви знаєте "карликові держави"?

       4. Назвіть країни Бені Люкс
        
       5. Яка країна вважається музичною столицею Європи?

       6. З якої країни прийшли до нас "мазурка" і "полонез" ?

       7. Які країни подарували світові Едварда Гріга, Джузеппе Верді, Антоніна           Дворжака?

       8. День дитячої книги - 2 квітня -  святкується в день народження видатного казкаря, як його ім'я?

       9. Назвіть батьківщину видатних людей: Альбрехта Дюрера, Анрі Матісса, Ван Гога, Туве Янсон.

       10. В яких державах, до введення євро, розраховувалися: Левами, Литами, Лірами, Форинтами, Гульденами, Злотими.

        11.Хто написав літературні твори: "Фауст", "Ода радості" "Соляріс"?

        12.Хто написав музичні твори: "Кармен", "Місячна соната", "Пер Гюнт"?


А на останнє: смачні цікавинки:



        Данські булочки - це солодкі здобні булочки, які зроблено з листкового тіста й покрито глазур'ю. Данці їдять їх зранку і запивають міцною кавою. Данські булочки улюблені ласощі і багатьох країнах світу.

        Найпопулярніша шведська їжа "Спокуса Янсона" виготовляється із суміші цибулі й анчоусів, які кладуться між шарами нарізаної  картоплі. Зверху блюда заливається сметаною і запікається до золотистого кольору.

        За деякими підрахунками, в Німеччині виробляється понад 1500 видів ковбас. В кожному регіоні роблять свою особливу, яку часто продають на вулицях з булочкою та гірчицею.

        Спагетті по-Болонські - страва з міста Болонья - представляє із себе відварені спагетті, які змішують із м'ясом та томатним соусом. Спагетті - один з найвідоміших видів макаронних виробів. В кожній області Італії надають перевагу різним видам спагетті та спеціальним соусам для них.




















 




Немає коментарів:

Дописати коментар