вівторок, 23 травня 2023 р.

27 - 28 травня - Дні Києва.




 Інформцікавинки  про наше улюблене місто.

Біографія пісні "Знову цвітуть каштани, хвиля дніпровська б'є..."


Ще до війни молодий композитор із Запоріжжя Платон Майборода приїхав до Києва і став студентом спочатку музичного училища, а потім консерваторії. Він полюбив Київ за його самобутню красу, і цю любов прагнув висловити в жанрі, в якому працював - у пісні. у 1949 році в Майбороди встановилася тісна творча співпраця з молодим, талановитим поетом Андрієм Малишком. Тоді вони склали кілька пісень. Та їхня робота була не дуже вдалою,  публіка сприйняла  ці пісні доволі прохолодно. Та нарешті, спільна робота Майбороди і Малишка над київською темою принесла їм справжній великий успіх - по всій Україні лунала пісня "Білі каштани", проте це була пісня про одну з яскравих визначальних ознак Києва, а не про все місто. 


Тема виявилася непростою. Поет і композитор шукали зачіпку для ідеї майбутньої пісні, здавалося знаходили,
 але потім відмовлялися від неї. Несподівано її підказав лист від
 студентів-випускників Київського медичного інституту. Вони писали Платону Майбороді, що скоро поїдуть з міста, яке стало їм рідним за роки навчання, роз'їдуться, але назавжди в пам'яті у них залишаться найкращі молоді роки життя в Києві з його квітучими каштанами , вулицями і провулками, мальовничими дніпровськими кручами, широким Славутичем і весняними київськими солов'їними ночами. Ось про це й попросили написати пісню, та таку, щоб вони запам'ятали і повезли з собою...
Малишко уважно кілька разів прочитав цей лист і пообіцяв, що складе текст пісні. І через кілька днів текст був готовий - саме такий, про який мріяв композитор, і такий, про який просили студенти-випускники. 
Рядки віршів Малишка були настільки наспівними, що відразу підказали Майбороді контури мелодії, над якою він почав працювати з великим натхненням. Незабаром мелодія пісні, названої її творцями "Київський вальс", була створена.
Майборода і Малишко вирішили, що першими виконавцями пісні будуть вони самі, а першими слухачами - студенти-медики, які надіслали їм заявку.
Актовий зал медичного інституту був заповнений повністю, автори почали виконувати  свій новий твір, і вже з другого куплета багато слухачів підхопили:" Знову цвітуть каштани, хвиля дніпровська б'є. Молодість мила, - ти щастя моє...". Автори радісно перезирнулися - пісня вдалася!.




Хрещатик відомий і невідомий. Хрещатицькі адреси міської публічної бібліотеки.  

До 1860 року у Києві не було публічних бібліотек. Щоправда  існував кабінет для читання - книгарня-бібліотека, де можна було купувати друковані видання і читати їх. Цей кабінет інакше називався "Аптека для душі". Належав він відставному капітану П.П. Должикову і містився спочатку на Подолі (по Олександрівській вулиці), а згодом у 60-ті роки ХІХ століття - на Хрещатику, № 31. Але цей кабінет не задовольняв вимог університетського міста. Так "Памятная книжка Киевской губернии на 1858 год" зазначає, що "Громадської біблдіотеки в Ки
єві досі ще немає, тимчасом, як за великою кількістю жителів у ній є нагальна потреба. Кабінет Должикова не може задовольнити вибором книжок усіх читачів, різних за вихованням, освітою і віком. У кабінеті є лише газети, журнали (до 20 видань), романи й оповідання; але книжок вченого змісту майже зовсім не існує".
Купець Борщевський відкрив бібліотеку - єдину в місті з російською періодикою. Існувала ще "Общая лектория" в Університеті святого Володимира для сторонніх відвідувачів, але додому книги не видавалися. Журналів і газет у Києві 1856 року одержувалося всього 366 примірників, у тому числі поштою - 19 іноземних видань.
Як згадує один киянин, у 40-50-х роках книги у Києві були рідкістю, у сім'ях їх читали мало.
Такою була ситуація в місті напередодні відкриття  бібліотеки. 
Ідея створення у Києві міської Публічної бібліотеки належить Київському губернаторові М.Г. Кознакову.


 1864 року він звернувся до дворянства Київської губернії з пропозицією сприяти у цьому питанні.
Врешті-решт, 19 лютого 1866 року міська публічна бібліотеки відкрилася у будинку Дворянського зібрання ( на розі Хрещатицької площі й Хрещатика).



 У цьому будинку бібліотека містилася 25 років, одержуючи невелику субсидію від казни та невелику допомогу від місцевого дворянства і, відбиваючи неодноразові спроби виселення. Утім, на щастя, успіху вони не мали. До свого 25-річного ювілею (1891) бібліотека мала 15 тис одиниць книг і періодики. Книг з різних галузей знань налічувалося понад 3000 назв у 8312 томах, 560 брошур, 47 географічних мап і атласів, решта - періодичні видання. Через постійний брак коштів бібліотека не могла похвалитися своїми фондами. Не рятувала становище і благодійність.
Проводячи політику русифікації, особливо після циркуляра міністра Валуєва та Емського указу Олександра П, царат всіляко пригнічував національну культуру українського народу. Тому в бібліотеці були видання лише російською мовою, іншомовні були заборонені. Через драк коштів бібліотека змушена була запровадити незначну платню за відвідування: 2 коп. за один раз, 30 коп. на місяць, 3 карб. на рік. Додому книги не видавалися. Безкоштовними були відвідування для вчителів та учительок міських  та сільських училищ.
Перебуваючи у віддані Міністерства внутрішніх справ, бібліотека була позбавлена субсидії дворянства, а лише на державну існувати не могла. Тому 1891 року бібліотека була переведена до будинку міської Думи (Хрещатик, 18 і перейшла у відання міського управління. Тут вона містилася упродовж 20 років (1891-1911),


після чого була переведена до спеціально для неї спорудженої будівлі (архітектор Р. Кляве) у Царському саду.
Однак нове приміщення з'явилося лише за 20 років після переходу бібліотеки до будинку Думи, а доти, у 90-х роках ХІХ століття, вона перебувала у жалюгідному становищі.
Для книг було відведено 1/2 зали не першому поверсі і невеликий підвал. Тим часом бібліотека щорічно поповнювалася 2-3-ма тисячами примірників книг, а всі приміщення вже були заповнені 32 тисячами книг і залишалося місце лише для 400-500 книжок. Тож книжки складали просто долі.
Читачі користувалися другою половиною залу, де для них стояло шість столів на 60 відвідувачів. А кількість їх дедалі зростала. 
Кількість населення Києва за період 1866-1898 рр. зросла більше як удвічі, збільшилася також кількість середніх та вищих навчальних закладів, учнів, студентів - основних відвідувачів бібліотеки. Вона вже не задовольняла зрослі культурні потреби міста. Вихід один - побудувати для бібліотеки спеціальне приміщення.


У рік свого 50-річчя (1916) книжковий фонд становив 60000 томів. Дума виділяла на утримання бібліотеки до 17000 руб. на рік, з них 8,5 тис руб. спрямовувалося на утримання особистого складу, 3 тис руб. - на придбання книг і журналів, і 5,5 тис - на сплату комунальних послуг. Спецфонд ( плата за читання) сягнув 1,5 тис руб. на рік і витрачався на придбання книг.
Після революції бібліотеці було присвоєно ім'я ВКП(б), потім ім'я КПРС. Будинок зберігся, нині у ньому міститься Національна парламентська бібліотека України ( вул. Грушевського,1).









                                                                    Ваша бібліотека

Немає коментарів:

Дописати коментар