понеділок, 22 травня 2023 р.

"Мовознайка" 24.05.2023 День слов'янської писемності та культури





Більш, як 500 літ потому в Кракові золотих справ майстер Швайпольт Фіоль узявся за друкарський верстат. Це геніальне дітище німецького винахідника Йогана Гутенберга тільки починало свій переможний хід країнами світу. Перші книги Фіоля були набрані кирилівським шрифтом. Основний текст - церковнослов'янською, післямова - українською. Вважається, що майстер виконував замовлення Київської митрополії, або однієї з єпархій. Зразком для оформлення книг слугували слов'янські рукописи, а гравюра з зображенням розп'яття копіювала прикарпатську ікону. таким був перший крок до українського книгодрукування.

А почалось все ще раніше. У далекому ІХ столітті у старому грецькому місті Солунь ( тепер Салоніки) у сім'ї знатного воїна народився сьомий син - Констянтин. Вже на схилі життя він прийняв сан ченця на ім'я Кирило. Був одним з найосвіченіших людей свого часу, знаний і як проповідник християнства.
у 863 році вчений і просвітитель та його брат Мефодій, винайшов слов'янську азбуку, що стало відкриттям нової епохи в історії людства.
"Спочатку було Слово, і Слово було в Бога, і Слово було Бог - такі перші слова, перекладені слов'янською мовою.
ІХ століття було важким і жорстоким. Германська імперія наступала на землі західних слов'ян, на Великоморавську державу. Народ намагалися підкорити та запровадити чужу культуру. Німецькі епіскопи забороняли вести службу в церквах на рідній мові.
От і запросив Великоморавський князь Ростислав братів, і доручив їм організувати богослужіння слов'янською мовою.
Направляючи до князя Кирила і Мефодія, грецький цар Михаїл писав: "Посилаю тобі тих, кому Бог відкрив не знані досі літери великої мови, мужів чесних, благовірних, вчених і філософів.Прийми дар, що значно дорожчий золота і срібла, каменів коштовних і багатства швидкоминучого".
Важко склалася доля великих просвітителів. Пройшли вони через тюрму, заслання, гоніння, але їхня праця не пропала даром. Поява алфавіту відкрила шлях розвитку слов'янської писемності і книжкової справи, подальшому розвитку духовності.
Бо "Душа, що не знає літер, - мертва душа, - написав Кирило у передмові до "Євангелія", яке згодом увійшло до знаменитого "Ізборника" Святослава 1073 року.

Отже, коли ви пишете літери, вивчаєте Абетку, пам'ятайте про двох братів з невеликого міста Салоніки.

Бібліотека пропонує всім вам, шановні наші користувачі книжкову виставку
"Мовознайка"







"Буква до букви - і виникло слово.
Слово до слава - звучить рідна мова."
                                        (І.Січовик)

І давайте пам'ятати: українська мова -це також зброя!

Немає коментарів:

Дописати коментар