понеділок, 4 вересня 2023 р.

01.09.2023. Початок Другої світової війни(1939) "Як починалася війна..."

 


Друга світова війна почалася 1 вересня 1939 року, коли Німеччина вдерлася на територію Польщі. Англія і Франція не вступали в конфлікт, чекаючи подальших подій. Уже за 10 днів до Польщі увійшли війська СРСР з офіційною метою захисту українського і білоруського населення Польщі. Війська червоної армії зайняли територію Західної України і Західної Білорусії, що за рішенням Версальського договору (1920р) стали частиною Польщі.
 Польські військові, які захищали свої землі, не змогли протистояти двом арміям і швидко зазнали поразки.
На місцях при НКВС було створено 8 таборів для польських військово полонених. Вони безпосередньо пов'язані з трагічними подіями, які одержали назву "розстріл у Катині".
Всього в полон до червоної армії потрапило до 500 тис. громадян Польщі, більшість яких згодом була відпущена, а в таборах залишилися близько 130 тис. чоловік.
До весни 1940 року від військовополонених з таборів перестали надходити листи рідним, які до цього регулярно передавалися через Червоний Хрест. Причиною мовчання стала Катинь, розстріл військовополонених сталінськими посіпаками.
У квітні-травні 1940 р. були розстріляні 4421 полонений, в інших таборах - 17436 осіб. Це були не тільки кадрові офіцери, а й мобілізовані в ході війни представники інтелігенції....
Гітлер ніколи би не пішов на Схід, як би там не було України, яку він любив якоюсь "особливою любов'ю". Усі його фантасмагорійні плани будувались обов'язково з урахуванням захоплення України.
Радянский вождь також пристрасно "по-сталінськи" любив Україну, надаючи їй особливу роль, остерігаючись відродження української незалежності, з якою він так нещадно боровся у 1920-1930 роки...
Друга світова війна стала жахливою трагедією для українського народу, що зустрів світовий конфлікт територіально розділеним між сусідніми державами. З історії відомо, що українці за походженням, а також ті представники інших націй, що мешкали на її просторах, двічі вступали у роки Другої світової в боротьбу проти німецьких військ, спочатку у складі армії Польщі у вересні 1939, а потім у червні 1941-го у складі армії Радянського Союзу.
У цій війні брали участь 61 країна ( понад 3\4 населення Землі того часу). Бойові дії відбувалися на територіях 40 країн...
Страшний день для всього світу - 1 вересня 1939 року...





Немає коментарів:

Дописати коментар