вівторок, 20 червня 2023 р.

Ми не натовп, ми - народ: Державне будівництво України. Хроніка подій. 28.06.2023 - День Конституції України

 



Термін "конституція" походить від латинського constitutio - "упорядкування", "встановлення", "устрій". Цими словами у стародавньому Римі називали правові акти імператорів. Згодом так стали називати основні закони держав.
Конституції відображають і закріплюють державний і суспільний  устрій, права і свободи людини і громадянина, форми прямого народовладдя, організацію державної влади і місцевого самоврядування, територіальний устрій та інші основи держави та суспільства.


Першою до конституційної практики приступила Англія. У 1215 році тут була розроблена Велика Хартія Вольностей, а у 1689 році - Білль про Права, які юридично закріпили найважливіші права особи. Ці документи діють до нашого часу, хоча єдиного сучасного Основного Закону у Великобританії й досі немає.
Першою офіційною конституцією вважається Конституція Сполучених Штатів Америки, прийнята у 1787 році після набуття ними незалежності від британської корони. Вона діє вже понад 200 років з незначною кількістю змін, доповнень і поправок.



У Європі перша офіційна конституція з'явилася у Франції в 1791 році в результаті буржуазної революції.Під її впливом того ж року була прийнята і перша Конституція Польщі.


      

       

В результаті національно-визвольної боротьби проти французьких окупантів у 1812 році прийнята перша Конституція Іспанії.


Витоки конституційного процесу в Україні давні й глибокі. Вони базуються на демократичних  традиціях українського козацтва з елементами виборності, свободолюбства. Ще до створення конституції козацтво створила специфічну форму держави, де були поєднані риси одноосібної влади ( кошовий атаман, гетьман), колективного управління ( Рада генеральної старшини), самоврядування ( козацька рада).
У часи першої української політичної еміграції у 1710 році в Бендерах гетьман Пилип Орлик написав "Пакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького".Конституція Пилипа Орлика ніколи не була запроваджена в державному масштабі, але як документ вона цілком відповідає розвитку європейської конституційної думки.





Важливу роль у розвитку конституційної думки в Україні відіграло Кирило-Мефодіївське братство. Його програмний документ - "Книга буття українського народу або Закон Божий" розробляв модель суспільства, що базувалось на принципах справедливості, свободи, федералізму.
У ХІХ столітті творцем першого українського конституційного проекту, що наближався до європейських зразків, став Михайло Драгоманов .Він створив конституцію суспільства, що грунтувалася на асоціації гармонійно розвинених особистостей. Він розробив проект федеративної держави на теренах Російської імперії з Союзною Думою, що обстоювала б інтереси національних територій.
Свій проект конституційного ладу на засадах федералізму, децентралізму в Російській імперії мав Михайло Грушевський. На противагу прихильникам федералізму радикальне крило національного руху в особі Миколи Міхновського виробило проект Основного Закону  самостійної України, до складу якої входило б дев'ять земель. Керівні органи - президент і двопалатний парламент, судова влада - незалежна від них.



У 1917 році утворена Центральна Рада по-новому підійшла до ідеї конституції. Вже в І та ІІ Універсалах була проголошена  автономія України, а ІІІ Універсал став конституційним актом молодої держави, бо проголошував Українську Народну Республіку, передбачав політичні та соціально-економічні перетворення.
Проблема розробки Конституції стала ще більш актуальною після прийняття 22 січня 1918 року ІУ Універсалу і проголошення повної  самостійної та незалежної України.
Радянська влвдв в Україні також прагнула закріпити в Основному законі ті зрушення, які здійснювала у суспільно політичному житті. У березні 1919 року був підготовлений проект першої Конституції України, вона проголошувалась Республікою Рад, де повнота влади належить трудящим. За взірець була взята Конституція Російської Федерації, де формою державної влади визначалась диктатура пролетаріату. Принцип розподілу влад тут не був відображений.
У зв'язку зі створенням СРСР та прийняттям союзної конституції у січні 1924 року відповідні зміни були внесені й до Конституції УРСР. У травні 1929 року ХІ Всеукраїнський з'їзд Рад затвердив нову Конституцію, де були відображені зміни в територіальному устрої, зафіксована триступинева система управління територіями. У 1936 році в СРСР була прийнята "Сталінська" Конституція. Під її безпосереднім впливом у наступному році ХІУ з'їзд Рад затвердив Конституцію України. Тут містились положення про політичну основу суспільства - Ради, економічну основу - суспільна власність, декларувались права і політичні свободи, в тому чилі й політичні, які, однак, на практиці грубо порушувались.
У червні 1978 року Верховна Рада УРСР прийняла чергову Конституцію. Як і попередня вона була тісно пов'язана з Конституцією СРСР. У неї увійшли теоретичні положення про розвинутий соціалізм. разючі розбіжності між декларованими правами та свободами і дійсною можливістю їх реалізувати спричинили до гострої критики цієї Конституції як за кордоном, так і в самій країні - українськими правозахисниками, чи як їх називали дисидентами.
Задум прийняти принципово нову Конституцію України виник ще всередині 80-х, тобто на початку перебудови. Але в практичну площину ця ідея була поставлена лише після ухвалення Верховною Радою України 16 липня 1990 року Декларації про державний суверенітет України. Вона стала провісником Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, підтвердженого всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. Постановою Верховної Ради України було створено Комісію з розробки нової Конституції України у складі 59 осіб під головуванням тодішнього Голови ВР Л. Кравчука. Співголовою став згодом новий Голова ВР - І. Плющ.Результатом роботи Комісії стала концепція нової Конституції України, яка 19 червня 1991 року була опублікована в пресі. Офіціальна Конституція України була ухвалена у 1996 році.



Я - українець. Є в мене право на рідну мову на свою державу, 
На гордий прапор золотисто-синій. На щастя жити у такій країні.
Я - українець. І моє це право любити землю горду й величаву.
Та дух свободи набирати в груди. Я - українець. Був ним, є, і Буду !

Зі святом, друзі!


Якщо вас зацікавив наш "історичний екскурс" в історію, пропонуємо вам ознайомитися з документальними матеріалами про Конституцію України і не тільки в нашому Куточку права.





Слава Україні!






Немає коментарів:

Дописати коментар