четвер, 15 червня 2023 р.

Пам'ятаємо...22 червня День скорботи і вшанування пам'яті жертв. Початок Німецько-радянської війни (1941 р.) и (1941р.)

 

Вранці 22 червня 1941 р. було скинуто перші бомби на Київ...





22 червня 1941 року рано-вранці  війна несподівано постукала у двері кожного киянина. Проте мешканці столиці, заклопотані буденними справами, не зрозуміли цього й, зачувши гуркіт літаків у небі, подумали, ще це чергові  маневри. Адже офіційна інформація про початок війни надійшла о 12:00. До народу звернувся нарком закордонних справ Молотов. А Сталін виступив з промовою 3 липня (!), на дванадцятий день війни.
22 червня в Києві мав урочисто відкритися Республіканський стадіон. На цей захід були продані квитки. Стадіон таки відкриють, але станеться це в червні 1944 року. Ціла трибуна присутніх на урочистостях матиме квитки з позначкою "1941-й рік", і  відкриття стадіону розпочнеться з  привітання тих, хто пережив війну в окупованому Києві.
Героїчна оборона столиці зірвала план блискавичного розгрому радянської армії "Барбаросса". Гітлер сподівався захопити Україну за два тижні, а Київ всього за кілька годин, але оборона міста  тривала два з половиною місяці.
До цього фашистська армія вже окупувала пів Європи. За 5 днів гітлерівці окупували Голландію , за 19 - Бельгію, за 35 - Польщу, за 44 - Францію, за 63 - Норвегію і за 1 день - Данію. 
Вам це нічого не нагадує? На дворі 2022 рік, лютий місяць, п'ята година ранку. Бомбардування Києва. І  знову гасло : "візьмемо Київ за 2-4 дні..."






В 1941 році столиця України мужньо захищалася 87 днів. 22 червня в  Києві було оголошено мобілізацію. 6 липня сформований штаб оборони Києва. З 10 липня почалися жорсткі бої за Київ.
У перші місяці на фронт пішли близько 200 тисяч киян і за мобілізацією, і  добровольцями. У полон під Києвом потрапило приблизно 665 тисяч. Німці не знали, що робити з полоненими, адже не вистачало таборів для їхнього утримання. Дарницький табір для військовополонених міг умістити до 5 тисяч осіб, а туди набивали по 100 тисяч....
 А потім був Бабин Яр,  де за два роки  розстріляно 100 тисяч людей... Стільки ж німці вивезли до Німеччини на каторжні роботи... Окупація міста тривала 778 днів...


Прочитайте "Сашко" Леоніда Смілянського про окупований Київ, прочитайте"Золоті ворота" Івана Головченка та Олекси Мусієнка про оборону Києва, п'єсу Вадима Собка "Голосіївський ліс"; передивіться документальні матеріали про початок війни, перегляньте світлини, зроблені воєнними кореспондентами, відчуйте той жахливий час  і усвідомте, що, на превеликий жаль, історія знову повторюється... І щоб подібне не відбулося в майбутньому, ми повинні докласти всіх зусиль задля перемоги України!






Слава Україні! Героям Слава!
Слава нації! Смерть ворогам!
Україна - понад усе!

Ми не вийдем з того бою і не станем на коліна.
В бій щодня ідуть герої, щоб не вмерла Україна!





Немає коментарів:

Дописати коментар