четвер, 29 грудня 2022 р.

Вітання всім з Новим Роком!!!

Вітаємо тебе, Новий рік!

Маємо надію, що ти будеш більш добрим, милосердним, шляхетним до всіх  нас.

А головне - ти будеш роком ПЕРЕМОГИ !!!



Кожному з нас хоча б раз у житті на свято дарували листівку, і практично кожен дарував її сам. Раніше у багатьох кореспонденція зберігалася цілими стосами, в декого є колекції дореволюційних та радянських листівок, колись подарованих батьками, бабусями та дідусями, друзями....



З'явившись близько двох століть тому, листівка стала невід’ємною часткою свята, і, якщо казати точніше, свята не народного і не релігійного, а світського, адже на її виникнення ключовий вплив мали розвиток поштового зв'язку, друкарського виробництва та міського фольклору. Впродовж усієї історії існування листівка зазнала численних видозмін, але, попри це, залишилась впізнаваною та актуальною до нашого часу.


Місто Київ, радянський космонавт, Дід Мороз, пухнасте кошеня, свічки, олені, янгол, святковий стіл, зимовий ліс… Що спільного між ними ? А те, що все це в той чи інший час  з’являлося на поштових листівках.




Цікавою є історія Діда Мороза. Цей персонаж походить із фольклору, і з’являється він як хазяїн новорічного свята наприкінці ХІХ ст. на  теренах Російської імперії тому, що тут Святий Миколай не був дарувальником та персонажем святковим. На початку ХХ ст. Діда Мороза почали зображувати на листівках, запозичивши образ у Санта Клауса.



У повоєнних листівках панував сімейний затишок. У 1960-х відбувається розквіт радянської святкової поліграфії. На радянських новорічних листівках зображались засніжені башти Кремля та щасливі радянські діти, спортсмени, моряки та космонавти.



Дід Мороз як істота казкова та не ідеологічна повернувся на листівки разом з Снігуронькою та сніговиками тільки у 1970-х роках.

Якою б не була подальша доля листівки,  поки що головним її завданням є дарувати відчуття свята, милувати око та засвідчувати прояв уваги….( За Мирославою Сапко)


З новим роком! щастя, миру здоров'я! А головне - ПЕРЕМОГИ!!!

Даруємо вам, наші друзі, невеличку книжкову виставку до Новорічних свят







Немає коментарів:

Дописати коментар