четвер, 1 грудня 2022 р.

Геній української філософії. Грирогій Сковорода 03.12(22.11) 1722 - 11(29.10) 1794

У Харківській області в ніч проти 7 травня 2022 року "русскій миръ" знищив національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка. 

Музей розташований у селі, у маєтку ХУІІІ століття де останні роки роки свого життя працював та біля якого був похований Григорій Саввич Сковорода.

Цього року виповнюється 300 років з дня народження філософа.

"російські варвари знищили музей Григорія Сковороди в рік, коли за рішенням ЮНЕСКО світ вшановує 300-ліття великого українця" (Микола Томенко).








Григорій Сковорода увійшов в історію культури українського народу  як видатний оригінальний філософ-гуманіст, письменник-демократ. його праці є життєдайним джерелом, з якого черпатиме наснагу ще не одне покоління. Подвиг мислителя ще довго буде дивувати нащадків: в глуху добу кріпосництва та релігійних забобонів він відважно кинув обвинувачення сильним світу.

Творчість Г. Сковороди, його ідеї демократизму та гуманізму знайшли відображення у творах І. Котляревського, Г. Квітки-Основ'яненка, Є. Гребінки, Т. Шевченка, набравши нової сили й змісту. 

Іван Франко писав, що Сковорода був "цілком новім явищем в українській літературі з погляду освіти, широти поглядів і глибини думок."

"Геній української філософії"- бібліотека запропонувала своїм користувачам книги про життя та творчість великого українця, його твори, та окремо зробила виставку однієї книги "Пізнай в собі людину"

"...філософія спрямовує усе коло справ своїх до того, щоб дати життя духу нашому,благородство серцю,якість думкам, яко голові всього"

Г. Сковорода.





Немає коментарів:

Дописати коментар