понеділок, 5 квітня 2021 р.

ООН проголосило 2021 рік «Міжнародним роком овочів і фруктів»

 

«Хлопчик Цибуліно,

дівчинка Редисочка

та маленький граф Вишенька»

Генеральна Асамблея ООН оголосила 2021 рік Міжнародним роком овочів та фруктів. Це можливість підвищити обізнаність щодо важливості  овочів і фруктів для кожного з нас, продовольчої безпеки  та здоров'я.

А наша бібліотека  пропонує вам знайомство з людоподібними овочами та фруктами: шевцем Виноградинкою, кумам Тиквою, дівчинками Редисочкою та Полуничкою, маленьким шляхетним графом Вишенькою та іншими.

  Головний персонаж книги чудового італійського письменника  Джанні Родарі  "Пригоди Цибулино" - хлопчик-цибулька, який бореться проти утисків з боку кавалера

Помідора та принца Лимона...

Цибулино - старого Цибулоне - саджають в тюрму за те, що він, не бажаючи цього, наступив на мозоль принцу Лимону. Цибулино обіцяє визволити батька з тюрми, для чого йде з дому і мандрує по країні, де править принц Лимон і графині Вишні. 

Він вступає в конфлікт з кавалером Помідором - управителем графинь, знаходить нових друзів, за допомогою яких отримує перемогу над кавалером Помідором, принцем, графинями.

   


Книга вийшла з друку  в 1951 році і одразу стала улюбленою.

Її з задоволенням читали ваші бабусі і дідусі, мами і тата, а тепер маєте змогу прочитати і ви. Вона була перекладена майже двадцяти мовами світу.

У 1961 році вийшов мультик студії "Союзмультфільм" "Пригоди Цибулино", у 1964 році - діафільм ( що це таке, запитайте у ваших бабусь чи дідусів), у 1973 році вийшла радянсько-італійська музична комедія "Цибулино", де знявся сам Джанні Родарі у ролі Казкаря... А потім хореограф Генріх Майоров поставив у Київській національній опері балетну виставу для дітей "Цибулино" на музику Карена Хачатуряна...

У 1970 році Джанні Родарі за книгу "Пригоди Цибулино" отримав престижну премію імені Ганса Христіана Андерсена

Джанні Родарі



Немає коментарів:

Дописати коментар