понеділок, 4 січня 2021 р.

Історія київської ялинки!

 

Історія київської ялинки…

Новий рік як свято пройшов в Україні непростий шлях. Понад 100 років тому це була лише тінь на тлі Різдва, позначка в календарі…

Хоч як парадоксально, але головною причиною популярності Нового року стала… його заборона. Після приходу на терени України радянської влади Різдво і Новий рік були заборонені як «старорежимні» релігійні свята. Така  сама доля спіткала й день Святого Миколая.

Однак навіть страшними сталінськими репресіями не вдалося викорінити щиру любов людей до прекрасних зимових традицій. Тож радянські партійні бонзи обрали безпрограшний варіант: якщо не можна перемогти, треба очолити.

28 грудня 1935 року Новий рік було реабілітовано. Щоправда, відтоді його святкування цілковито узгоджувалося з «лінією партії та уряду». На зміну Святому Миколаю прийшов язичницький Дід Мороз із давніх казок. Новорічну ялинку стали щедро прикрашати радянськими зірками. 
Ялинка 1936 року.

Найкраще місце  для святкування – за столом перед телевізором… Та хай там як, а саме новорічна ялинка щороку була осередком святкування в кожному місті. І Київ тут не став винятком.

Який же вигляд мала головна ялинку України в різні роки…


1946 – найдавніша ялинка була прикрашена просто, здебільшого кульками й різноманітною радянською символікою. Привітання написане на листі фанери.з чого зроблений Дід Мороз, невідомо. Встановили зелену красуню на Хрещатику

Ялинка 1946 року.

1954, 1955, 1956 – У 1950-х роках київська ялинка подорожувала з місця на місце. Вона красувалася на площі Богдана Хмельницького ( нині Софійська площа). А з 1955-го новорічна красуня прописалася на тогочасній площі Калініна ( нині майдан Незалежності).

Ялинка 1951 року.


Ялинка 1953 року.

Ялинка 1955 року.

Ялинка 1956 року.

У 1960-х роках у центрі Києва могли ставити одразу кілька ялинок: біля ЦУМу ( станція метро «Хрещатик», на площі Жовтневої революції ( Майдан Незалежності) та площі Ленінського комсомолу ( Європейська площа).

Ялинка 1960 року.


Ялинка 1961 року.

У 1980-х роках ялинка знову дістала постійну прописку на площі Жовтневої революції (Майдан Незалежності). Це були високу, красиві, багато вбрані дерева.

Ялинка 1981 року.


Ялинка 1988 року.


1991 рік – перша ялинка часів незалежності. Її зібрали з кількох десятків невеликих дерев, які кріпилися на металевий стовбур. Була оформлена в народному стилі, прикрашена роботами українських  майстрів.

Ялинка 1991 року.

Ялинка 1997 року.

Щодо власне часів незалежності, то як тут не згадати знамениту «йолку», яку намагалася встановити влада Януковича. Саме на цій підставі було віддано наказ про силовий розгін студентського Євромайдану. Як наслідок – протест із мирного переріс у жорстоке протистояння, що забрало життя багатьох українських  героїв. Кістяк недовстановленої ялинки став справжнім  його символом...  

Ялинка 2014 року.

                                                                                  (Олена Марченко)

1 коментар:

  1. Вітаємо вас, дорогі колеги, з новорічно-різдвяними святами! Дякуємо за дуже цікаву і змістовну інформацію з унікальними раритетними світлинами про історію української ялинки. Молодці! Нових відкриттів і креативних ідей в новому році! З повагою - колектив Бібліотеки №15 для дітей.

    ВідповістиВидалити