четвер, 24 грудня 2020 р.

Вітання всім З НОВИМ РОКОМ, та РІЗДВОМ!

Вітаємо тебе, Новий рік! 
Маємо надію, що ти будеш більш добрим , милосердним, шляхетним до всіх нас. Колектив бібліотеки розпочинає Новий рік з святкової інформації, яка, як на наш розсуд, буде цікавою. 

«Кожному з нас хоча б раз у житті на свято дарували листівку, і практично кожен дарував її сам. Раніше у багатьох святкова кореспонденція зберігалася цілими стосами, в декого є колекції дореволюційних та радянських листівок, колись подарованих  батьками , бабусями та дідусями, друзями …


З'явившись близько двох століть тому, листівка стала невід’ємною часткою свята, і, якщо казати точніше, свята не народного і не релігійного, а світського, адже на її виникнення ключовий вплив мали розвиток поштового зв'язку, друкарського виробництва та міського фольклору. Впродовж усієї історії існування листівка зазнала численних видозмін, але, попри це, залишилась впізнаваною та актуальною до нашого часу.


Місто Київ, радянський космонавт, Дід Мороз, пухнасте кошеня, свічки, олені, янгол, святковий стіл, зимовий ліс… Що спільного між ними ? А те, що все це в той чи інший час  з’являлося на поштових листівках.




Цікавою є історія Діда Мороза. Цей персонаж походить із фольклору, і з’являється він як хазяїн новорічного свята наприкінці ХІХ ст. на  теренах Російської імперії тому, що тут Святий Миколай не був дарувальником та персонажем святковим. На початку ХХ ст. Діда Мороза почали зображувати на листівках, запозичивши образ у Санта Клауса.

Після революції в Росії масовій випуск листівок було фактично припинено з ідеологічних причин – аж до зими 1941 року., коли у розпалі війни потрібно було підтримати військових і мирне населення привітаннями на кшталт «Новогодний привет с фронта»! Тим часом новорічні та різдвяні листівки друкувалися підпільно з 1942 по 1952 роки УПА і мали виразно патріотичний характер.



У повоєнних листівках панував сімейний затишок. У 1960-х відбувається розквіт радянської святкової поліграфії. На радянських новорічних листівках зображались засніжені башти Кремля та щасливі радянські діти, спортсмени, моряки та космонавти.




Дід Мороз як істота казкова та не ідеологічна повернувся на листівки разом з Снігуронькою та сніговиками тільки у 1970-х роках.

Якою б не була подальша доля листівки,  поки що головним її завданням є дарувати відчуття свята, милувати око та засвідчувати прояв уваги….( За Мирославою Сапко)

Пропонуємо вам ретро-подорож з  новорічними святковими листівками….

Українська Новорічна та Різдвяна листівки: 









Ретро листівки до Різдва!



Авторські новорічні листівки!




З Новим роком! З Різдвом ! Щастя, миру, здоров'я, здійснення всіх ваших бажань!  


До зустрічі в 2021 році!




Немає коментарів:

Дописати коментар