пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Багъышламакъ Мумкюн дегиль! - Пробачити не можна! (До річниці депортації кримськотатарського народу)


Депортація кримськотатарського народу 1944 - насильницьке вивезення кримських татар з Криму, один із злочинів комуністично-тоталітарного режиму в СРСР. Здійснене згідно з Постановою Державного комітету оборони СРСР від 11.05.1944 за № 5859сс "Про кримських татар". 

Депортація обернулася трагедією для кримськотатарського народу, позбавивши його на довгі роки батьківської землі. Кримських татар було депортовано в різні райони СРСР - від Приуралля до Середньої Азії. 

18 травня 1944 - початок депортації - нині є днем трауру в історії кримськотатарського народу. 

Впродовж трьох діб каральні органи відправили з Криму понад 70 залізничних ешелонів, у кожному з них було по 50 вагонів, ущент заповнених переселенцями. Через нестачу харчів, антисанітарію й велику скупченість багато людей загинуло в дорозі...

За останніми підрахунками було вивезено приблизно 200 тисяч осіб...

В архівних документах зафіксована ліквідація 112 особистих книгозбірень, 640 бібліотек у початкових і 221 - у середніх школах, 200 - у колгоспах, 30 - у райцентрах і 60 - у містах Криму...

В селах перестали діяти 360 хат-читалень, в містах і райцентрах - понад 9000 шкіл і 263 клуби.

Було закрито мечеті: 2 - у Євпаторії, 2 - у Бахчисараї, Севастополі, Феодосії та багатьох селах...

Народ позбавили духовного розвитку.

Бібліотека презентує онлайн поличку, присвячену тій сумній даті, а також рекомендуємо обов'язково переглянути фільм Ахтема Сеітаблаєва "Хайтарма".



Сачъ олунъыз - Бувайте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар