четвер, 2 січня 2025 р.

З Новим 2025 роком Святковий атрибут новорічного столу

 


Святковий атрибут Новорічного столу

Непомітно приходить з казкової країни Новий рік, і не встигає кожен з нас озирнутися, як він вже буде на порозі нашої домівки. Ми радо зустрінемо його, бо завжди з нетерпінням чекаємо на той чарівний, дивовижний час, який він несе з собою. Свято Нового року не має законів і кордонів, його зустрічають люди  на всій земній кулі, але, звичайно не однаково і навіть у різний час. У кожній країні, кожний народ святкує Новий рік згідно зі своїми звичаями і традиціями, що виробилися впродовж багатьох століть і освячені віками.

Новий рік - це уособлення майбутнього, тому його треба зустрічати з радістю і щирим серцем, у колі найдорожчих і найближчих людей. Всі прикрощі, турботи і проблеми повинні залишатися у минулому році, поступаючись місцем щастю і надії у новому році. Зробіть крок у нове, а старе залиште позаду !

Отже, наша цікавинка!

Салат " Олів'є"  - такий же незмінний атрибут новорічних свят, як ялинка. Моди приходить і уходить, а "Олів'є" у кожному домі на всіх столах. Цей кулінарний шедевр став народним здобутком. А чи знаєте ви, чому легендарний салат має таке ім'я? Яким був його перший, авторський варіант?

В південній французькій провінції Прованс жила в ХІХ столітті родина кулінарів Олів'є, багатодітна і не дуже заможня. І все ж  сім'ї одного разу повезло:  їм вдалося створити соус, який мав особливий смак. Назвали його спочатку "Яєчним", пізніше дали романтичне "ім'я" - "Провансаль".

А знаменитий салат в 1860 році  винайшов  повар-француз Люсьєн Олів'є. Саме під його ім'ям салат і ввійшов у кулінарну  історію. Люсьєн Олів'є був хазяїном  ресторану і мав репутацію вправного кулінара. Його запрошували в найзаможніші аристократичні  оселі для приготування парадних  обідів, головним надбанням яких і став салат "Олів'є".

Рецепт приготування свого фірмового салату  Люсьєн Олів'є тримав у тайні до  самої смерті. І тільки в 1904 році рецептура була відтворена. 

Отже, Олів'є брав: - м'ясо двох відварних  рябчиків; 

- один відварений телячий язик;

- чверть фунта паюсної ікри;

- пів фунта свіжого салату;

- 25 відварних раків або банку омарів;

- пів банки дуже дрібних маринованих огірочків;

- пів банки сої кабуль;

- 2 свіжих огірка;

- чверть фунта каперсів;

- 5 яєць зварених круто і  той самий майонез "Провансаль".

Іноді до цього додавали солодкі яблука, трюфелі, спаржу, відварену осетрину чи севрюгу.

Майонез "Провансаль" треба було приготувати на французькому отці з добавленням 2 яєць та одного фунта прованської (оливкової) олії.

В наш час рецепт "Олів'є" зазнав змін. Тепер його пригодувати просто, і в склад салату ввійшли доступні продукти: варена картопля, солені або мариновані огірки , зелений горошок, лікарська ковбаска або курятина.

Та в історії кулінарного мистецтва Люсьєн Олів'є назавжди залишиться метром французької кухні, а його  знаменитий салат на святкових столах - неперевершеним шедевром.

 



Смачного!




Немає коментарів:

Дописати коментар