середа, 21 серпня 2024 р.

"Пам'ятаємо... 23.08 - День Державного прапора України; 24.08.2024 - День Незалежності

 "Я гордий тим, що українець зроду, що українською молюся і співаю. Освідчуюсь тобі в любові, мій народе, і лиш тобі на вірність присягаю"

                                                                           В. Майструк

Нова незалежна держава Україна з'явилася на політичній карті світу 24 серпня 1991 року.  Саме в цей день позачерговою сесією Верховної Ради Української СРСР було проголошено Акт про незалежність нашої  країни. Так нарешті здійснилося суверенне право українського народу на самовизначення.

Проведений  1 грудня  1991 року всеукраїнський референдум підтвердив цей історичний вибір більш ніж 90 % голосів. Того ж дня відбулися вибори Президента України. Ним став колишній Голова Верховної Ради УРСР Леонід Макарович Кравчук.

За своїм державним устроєм республіка Україна є унітарною (однорідною за внутрішньою структурою) демократичною  правовою державою. Її утворення стало втіленням споконвічної мрії нашого народу про соборність, тобто об'єднання української нації.

Найважливішою особливістю світогляду  й  ментальності українців було споконвічне прагнення до незалежності, відстоювання своєї честі та гідності.

Але це священне право на незалежність країні довелося виборювати століттями. За час свого існування українська нація неодноразово втрачала і державність, і мову, і національну культуру, не втративши однак, своєї національної ідеї - ідеї суверенності. Саме тому, попри всі негаразди, вона знаходила в собі духовні сили для відродження.







З Днем Незалежності, друже, нехай майорить гордо прапор над нами. І нехай країни серця небайдужі, єднають теплими та щирими словами. Бажаю жити в країні вільній, де хочеться  на повні груди ! Бажаю стати Україні сильною, де будуть жити усміхнені люди!











 


Немає коментарів:

Дописати коментар