пʼятницю, 7 квітня 2023 р.

Великодній сувенір. Українська народна писанка. 16 квітня. Великодень.

 

                           

Українська писанка. як дитяча пісенька, як бабусина казка, як матусина ласка...

Пасхальне яйце є чи не найголовнішим атрибутом одного з релігійних свят християн - Великодня. у міфопоетичних традиціях багатьох світових культур яйце було найдавнішим символом життя. Різні народи, шануючи яйце як символ життєдайності, створили власну атрибутику його возвеличення. Яйце фарбували, прикрашали. Навколо нього створено безліч міфів і легенд як народами Стародавнього Єгипту, Греції, Риму, та і індіанськими племенами Америки та Стародавнього Китаю. В українській народній казці "Яйце-Райце" яйце також наділене чарівною силою. Воно служило символом сонця, що несе зі собою життя, радість, тепло, світло, відродження природи...

За способом виготовлення писанки поділяють на кілька видів: крашанки, писанки, дряпанки, крапанки, мальованки. Крашанки - яйця, пофарбовані одним кольором, без узорів. Писанки - на поверхню яйця розтопленим воском за допомогою писачка наносять орнамент. Освяченим писанкам та крашанкам приписували чудодійну силу:

- схована під стріхою писанка оберігала житло від пожежі;

- закопана під поріг хати, вона охороняла від злих духів;

- захована в хаті між мисниками, допомагала у веденні  господарства;

- дівчата вмивалися водою, в якій лежала писанка, щоб бути привабливими;

- знахарки використовували  писанки для лікування всіляких недуг, чарування та заклинань.

ТА НАЙБІЛЬШЕ НАРОД ВІРИВ У ТЕ, ЩО ЛЮДИНА, ЯКА ТРИМАЛА В РУКАХ КРАШАНКУ ЧИ ПИСАНКУ, НЕ ЗМОЖЕ ЧИНИТИ ЗЛО.




Писанки - географія орнамента.

Дніпропетровщина: Спіраль - самий давній символ що означає вічність. Хвилі (меандр) запозичені з Трипільської культури, де вони слугували символом заклинань богині води - Дани.

Тернопільщина: використовували мотив восьмикінцеві зірки. Парна кількість променів символізували щастя. У давнину вірили, що кожна людина має свою зірку, яка з'являється з його народженням і гасне після смерті.

Прикарпаття: зображена на яйці риба - символ християнства, посвята високим ідеалам. Такі яйця дарували з побажаннями щастя, здоров'я та довгого життя.

Київщина: тут часто використовували символ сонця, як давній слов'янський мотив. Сонце зображувалося у вигляді кола, квітки, спіралі, свастики. Писанку з його зображенням дарували на щастя.

Чернігівщина: на яйці зображали польову квітку і дарували молодій жінці. яка мала стати матірью.

Івано-Франківщина: зображали оленів - символ процвітання, лідерства і багатства. Ріг оленя уособлював промінь сонця, що сходить.

Львівщина: основі кольори писанок на Львівщині - білий, жовтий, червоний та чорний. Та це були мальованки і магічної сили вони не мали.

З нагоди Великодня колектив бібліотеки пропонує книжкову виставку

" Христос Воскрес! Воскресне й Україна"


І на останок Великодні цікавинки: 

*В канадському місті Вергевіл за проектом художника Павла Цимбалюка поставили єдиний в світі пам'ятник писанці. Її висота як триповерховий будинок, "обійняти" цю писанку не зможуть навіть двадцять чоловік.

*Розпис писанок вважали  магічним обрядом, тому до яєць та інструментів ніхто не повинен торкатися крім майстра. Полотняну серветку, якою знімали віск з писанок, святили в церкві з Пасхою та яйцями.

*Писанка завжди робилася з сирого яйця, розбивати яке не можна. якщо раптово писанка розбивалася, шкарлупку ретельно подрібнювали і закопували в землю.

*Вважали, що освячене яйце допоможе уникнути пожежі. А ще ним гладили худобу по хребту, щоб вона не хворіла.

*Чудодійну силу приписували й шкарлупкам свяченого яйця. Їх ретельно збирали, змішували з сіллю, яку освячували у чистий четвер і зберігали разом з зерном до сівби. Цей ритуал обіцяв великий урожай.

*Є на Івано-Франківщині місто Коломия. Чудове, тихе містечко серед неповторної карпатської природи. І саме в Коломиї відкрито перший у світі Музей писанки, який нараховує близько 3000 писанок.

Зі святом ! Шановні наші користувачі! Христос воскрес! Воскресне й Україна!

16 квітня ми отримали поздоровлення від наших друзів,

 учнів  Київської дитячої Академії мистецтв імені  М.І. Чембержі

Пропонуємо і вам познайомитися з  новими роботами наших творчих друзів





Немає коментарів:

Дописати коментар