середу, 25 листопада 2020 р.

28 листопада – День пам’яті жертв голодомору… «Повернути історію народу, а історії правду»

 

 «Україна довго боролася за право з’ясувати масштаби Голодомору. Десятки років нам тлумачили, що  в Україні не було  голодомору, а був неврожай. Але в кожній українській родині – на Слобожанщині чи на Поліссі, на Дніпропетровщині  чи Донбасі – знали, що то був голод, створений штучно і з чіткою метою.

На території країни не було військових дій, але це була справжня віна. Війна людини з голодом. Війна за власне життя. Рахунок загиблих йшов на мільйони. Україна втратила чверть свого населення.

Щохвилини вмирало 17 людей, щогодини – 1000, майже 25 тисяч  - щодня. 11 тисяч сіл були спустошені…»   ( Віктор Ющенко)



 

Бібліотека дуже шанобливо  та чуйно відноситься до цієї теми. У нашому «Куточку пам’яті» кожен користувач може познайомитися з документами та художніми творами того жахливого періоду…

«Саме тепер і тільки тепер, коли в голодних місцевостях їдять людей і на дорогах валяються сотні, коли  не  тисячі трупів, ми можемо (і тому повинні) провести вилучення церковних цінностей з найшаленішою і найнещаднішою енергією, не зупиняючись перед придушенням  будь-якого опору…» (В . Ленін, секретний лист  В ЦК).

Рано чи пізно  таємне стає явним. Так сталося і з секретним листом Леніна, який планував на партз’їзді влаштувати таємну нараду і закликав своїм листом до нещадності: «…Чим більшу кількість представників реакційної буржуазії і реакційного духовенства нам удасться розстріляти, тим краще. Слід саме тепер провчити цю публіку так, щоб на кілька десятків років ні про який опір вони не сміли і думати.» Підпис: Ленін.

В наступному десятилітті Сталін повторив «методичні настанови» свого вчителя – тільки  вже з українським селянством. І головним підручним у нього став соратник Леніна по акції 1922 року – той же таки Молотов, а потім долучилися ще й Постишев, Косіор….

 

ПАМ’ЯТЬ ПРО ЦЮ ТРАГЕДІЮ МАЄ СТАТИ ПЕРЕСТОРОГОЮ ДЛЯ ЛЮДСТВА НА МАЙБУТНЄ.

 


Пропонуємо вам декілька книжок з нашої онлайн-виставки про ті часи…

 


         Голодомор. Геноцид українського Народу 1932-1933. К.,2008

       Брошура у стислій формі розповідає про головні причини найжахливішої за масштабом та перебігом подій трагедії, яку пережив український народ.


 

 







   Кирій І. Голодна весна:         Автобіографічна. Повість.-К., 1993.

     Відомий український письменник розповідає про трагічні події 1933 року, які він хлоп’ям пережив сам. На сторінках твору  перед читачем постануть жахливі картини голоду і все, що з ним пов’язано: людоїдство, смерть,моральний занепад людини…














Кульчицький Ст. Голодомор 1932-1933 рр. як геноцид: труднощі усвідомлення.-К., 2008

       На підставі багатьох документів і свідчень автор встановлює, що Голодомор в українському селі являв собою результат замаскованої під хлібозаготівлі каральної акції з вилученням у селян всього наявного у них продовольства. В книзі доведено, що Сталін застосовував цю терористичну акцію в ситуації гострої кризи і голоду в багатьох регіонах СРСР, які були наслідком здійснюваної Кремлем прискореної «революції згори».



 

  Лисивець А. Спомини.- К., 2008. 
         Пропонована книжка спогатів про дві       українські катастрофи – Великий голод і   Велику війну. Твір написала сільська   вчителька «в шухляду», без жодних   надій на прижиттєве опублікування.









                                                                              


Скрипка Л. Бабусина оповідка.-К., 2009.
Жахливу сторінку лихоліття внукам повідує свідок тих подій – старенька бабуся. Про свавілля і звірства директора сільської школи та нечувані перипетії, у корті потрапляють діти, дізнаємося з  оповідання «Мішень»



 

 


Запаліть  свічку на згадку про них….

 

Немає коментарів:

Дописати коментар