пʼятницю, 20 травня 2022 р.

Пам'ятаємо : 21 травня - День Європи


Доброго дня! ми з України

 З нагоди цієї дати бібліотека пропонує тематичну виставку "ЄС і Україна"






Перегляньте матеріали цієї виставки і відкрийте для себе багато цікавого. 

А ще ми пропонуємо познайомитися з Польщею і представляємо вам нове есе нашої співробітниці бібліотекаря І категорії Кононової Ганни Володимирівни (фотографії автора)


 Відкриваючи Європу. Польща




    Моє знайомство з Європою почалося з відвідання аквапарку в Кракові. Дивно, чи не так?

Це було далекого 2006 року, коли в Україні багато хто навіть не знав такого слова – аквапарк. А наша туристична група здобула можливість не просто пірнати в різних басейнах та відвідати гірки-віражі та інші атракціони парку, а й в оригінальний спосіб зануритися у перші європейські враження: браслет на руці з номером-ключем від шафки для одягу, зручні умови, потужний фен для кожного в роздягальні. Начебто нічого особливого. Але!



    Але перебування у цьому польському аквапарку пробудило в мені не усвідомлені раніше відчуття радісної свободи, впевненості в собі та власної гідности. Захотілося, щоб і в нас були такі аквапарки – в кожному місті. Захотілося, щоб і в інших українців прокинулося це чудове почуття свободи, впевненості та гідності. Бо за ними прийшло б і відчуття власної європейськості.

    Ця європейськість відчувається в Польщі на кожному кроці: гарні дороги, чистота всюди на вулицях і міжміських трасах, неухильне дотримання правил дорожнього руху і багато іншого. Це також тремтливе ставлення до своєї культури та історії – як поляки пишаються Коперником, Міцкевичем, Шопеном! Як бережуть історичну архітектуру! Як уміють зробити привабливий туристичний об'єкт із закинутої соляної шахти, наприклад!








А люди доброзичливі та освічені: в супермаркеті можна англійською порозумітися з простою продавчинею, пояснивши, що тобі потрібні не гачки для рушників, а саме затискачі-кліпси. Ви уявляєте собі, як наші продавці супермаркетів "вміють" говорити англійською? Отож бо! 

    Очікуваною була схожість мов. Можна питати українською – тебе розуміють. Відповідають польською – і тобі зрозуміло ну майже все. Чи то про зупинки розпитувала в трамваї (до речі, одразу декілька пасажирів намагалися допомогти), чи продавчиню в магазині, чи адміністратора в готелі. 

    Ця гостинність і доброзичливість приємно вражала. Європа! 

  І кожного дня, коли закінчувалася екскурсійна програма, незважаючи на втому, хотілося побродити вулицями міста, всотуючи європейську атмосферу. Поспостерігати за живими скульптурами (в нас такого ще не було навіть у Львові), послухати вуличних музик, подивитися виступ жонглерів смолоскипами на головній площі. Коротше кажучи, хотілося доторкнутися. Доторкнутися до європейського міста.

 





    Так, європейського. Тут навіть трамваї обов'язково їздять за розкладом. А електротабло - на кожній зупинці! Отже, про трамваї. Наша гідеса спеціально вчила нас ними користуватися: двері вагону не відкриються, поки не натиснеш на кнопку – всередині салону або зовні. Ця дивина деякий час спантеличувала, тоді здавалося, що зручніше було б доручити відкриття дверей водієві, як у нас. Та нарешті я збагнула: в Європі прийнято, що кожен сам за себе відповідає і не чекає, поки хтось інший за нього щось зробить. Наприклад, водій відкриє тобі двері. Або держава призначить якісь виплати. Чи не призначить... 

    Отже, друже, потурбуйся про себе сам! Європейська свобода вибору, свобода дії та відповідальність – це два боки однієї медалі, що називається європейське життя. Нам ще треба трошки дорости до усвідомлення цього. 

    Смак свободи українці вже відчули. До речі, Польща була першою країною, що визнала незалежність України далекого 1991 року. Особливо яскраво цей потужний потяг до свободи проявляється у нашому драматичному сьогоденні, коли країна відстоює не просто свої території, а право на існування, день за днем, місяць за місяцем відбиваючи агресивні напади ворога.

    В цей важкий час увесь цивілізований світ став на наш бік. І Польща – перший наш друг в Європейському прагненні і в Євроатлантичному, в дипломатичній сфері і в гуманітарній. І після нашої безсумнівної перемоги саме завдяки таким друзям ми зможемо рухатися вперед - до нашого європейського майбутнього. Ми гідні цього! Ми це вже довели!



                                                                 Г.В.Кононова                                                                                                            

Немає коментарів:

Дописати коментар