середу, 19 травня 2021 р.

Ілля Рєпін "Запорожці"- 18.05.2021 Міжнародний день музеїв.

Ім'я Іллі Юхимовича Рєпіна стало символом передвижництва. Відомий російський мистецтвознавець Володимир Стасов називав його "Самсоном російського живопису... він справжній відкривач людей. Він бачить їх там де інші не помічають, він зображає їх так, як інші не зображали."
Ми традиційно намагаємося знайомити наших користувачів з кращими зразками світового живопису. На жаль в умовах карантину ми робимо це через наш блог, але маємо надію, що в решті решт ми повернемося до нашої вербальної роботи з вами.
Цього року ми знайомимо вас з великим художником Іллею Юхимовичем Рєпіним. Ми презентуємо вам його відому роботу "Запорожці".
Знову ж таки за влучним висловом В.Стасова "Запорожці" ні на копійку не поступаються історичним сторінкам "Тараса Бульби".
Це своєрідна данина своєму дитинству і юності. Рєпін народився в Чугуєві під Харковом і вважав себе нащадком запорожців; це були безстрашні і мужні воїни. Про їх хоробрість народ склав дуже багато пісень і легенд. Рєпіну захотілося передати в своїй картині
вільний дух козаків.
Художник створив один з епізодів життя запорожців, коли вони пишуть листа турецькому султану.
Живий, різнобарвний натовп козаків дуже колоритний. Здається що зараз ми почуємо госте слівце, яке повинно бути внесено писарем в лист до султана.
Дружній сміх розноситься навкруги.

Над цією картиною художник працював 15 років, створив десятки етюдів, декілька великих полотен.
Рєпін дуже ретельно працював над кожною деталлю картини. Він вивчав знахідки археологів, замальовував старовинну зброю, яка зберігалася в музеях України, читав стародавні рукописи.
В листі до Володимира Стасова він писав "... Недарма про них Гоголь писав, чортів народ! Ніхто на світі не відчував так глибоко свободи, рівності, братерства!"

Немає коментарів:

Дописати коментар