пʼятницю, 14 травня 2021 р.

«Залишатися людиною там, де не залишилось людей» 14.05 Вшанування українців які рятували євреїв у Другій світовій війні.

 


Держава Ізраїль визнала більш ніж 2,5 тис. українців Праведниками народів світу. За цими показниками Україна займає 4 місце на планеті. Рішення, кого визнати такими, приймаються в Меморіальному комплексі історії Холокосту Яд Вашем в Єрусалимі. Для цього спеціальна комісія, яку очолює суддя і куди входять історики, що пережили Катастрофу, розглядають свідчення свідків спасіння.
На першому місці за кількістю визнаних Праведників світу Польща - 6.706.
На другому - Нідерланди - 5.595.
На третьому - Франція - 3.995.
Цю четвірку Праведників замикає Україна.
(Маргарита Ормоцадзе)

Та праведних українців, які рятували життя євреїв в часи Холокосту, набагато більше, ніж у списках Яд Вашем. Це висновки Фелікса Левітаса, доктора історичних наук члена Національного союзу журналістів України, пояснюються так: "Правда про Бабин Яр десятиліттями замовчувалася, тому що перші розстріли в цьому місці проводив НКВС. Якби не тоталітарний режим, який панував в СРСР, то Україна була б на першому місці за кількістю Праведників." 
Тому робота по пошуку Праведників народів світу продовжується  до тепер.

Серед рятівників - тих кому присвоєне почесне звання "Праведник бабиного яру", люди різних національностей: українці, поляки, білоруси, татари. Були випадки, коли і поліцаї рятували євреїв, не видавали їх або попереджали про небезпеку. Подвиг Праведників і досі є недооціненим, хоча він іноді був більш вагомим подвигу бійця на фронті. Боєць на фронті -  молодий чоловік, який має зброю і ризикує тільки своїм життям, він здатен себе захистити, і головне- у нього є шанс залишитися живим. Праведники такого шансу не мали: їх розстріляли б з знайденими євреями. Та й зброї у них не було і ризикували вони не тільки своїм життям але й життям всієї своєї родини.

"Ми віримо: буде в Києві Алея Праведників. І головне - наш народ збереже пам'ять про героїзм, чуйність, шляхетність наших мужніх земляків. Вони це заслужили, вони гордість свого народу і нашої України. А ми перед ними - вічно на колінах" 

Ілля Левітас, 

Президент Еврейської ради України, Голова фонду "Пам'ять Бабиного Яру"



Немає коментарів:

Дописати коментар