четвер, 29 серпня 2024 р.

Останній місяць канікул - серпень. Читання продовжується !

 

Як швидко минає час, і ми вже кажемо :"Ось і серпень добігає кінця..."

Цей останній  літній місяць - найцінніший. Треба встигнути доробити свої справи, почати готуватися до прийдешнього вересня, і обов'язково насолодитися сонечком, розвагами, дочитати, що не встиг....





















До побачення, літо! Здрастуй, школо!










вівторок, 27 серпня 2024 р.

"Пам'ятаємо... 29.08.2024 - День пам'яті захисників України"

 

"Ми боремося за те, чому нема ціни в усьому світі - за Батьківщину"

                                                                                                        Олександр Довженко



29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. З цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів із оточення під Іловайськом .
Російсько-українська війна розпочалася 20 лютого 2014 року, а бої за Іловайськ в серпні того ж року стали однією із кульмінаційних точок її початкової стадії, справивши серйозний вплив як на українське суспільство, так і на міжнародні відносини в Європі. 29 серпня 2014 року агресор накрив вогнем наших захисників у полях із соняшником під час “зеленого” коридору. Там полягли 366 українських воїнів, 429 – зазнали поранень, 158 – зникли безвісти, 300 – опинилися в полоні. Тому символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха. Він – не просто нагадування про історичну мужність наших воїнів, але також символізує життя. Іловайськ – це не лише трагедія, а й сторінка української незламності.
А 24.02.2022 року кожен з нас запам'ятає на все життя. Це день, коли мільйони українців збудила фраза : "Прокидайся, війна почалася". А далі.... Вибухи, страх, розгубленість за якими настає  жах. Жах, який не змити з нашої землі, стільки крові і життів вона в себе увібрала. Кінець цієї історії поки що невідомий. Війна триває. Хоча для когось він вже настав. Ми не  забудемо.  Та якщо лишимося живі, то будемо сильніші ніж раніше. Сильніші як ніколи.
Наша сила в єдності, доброті і безкінечній любові до рідної землі



Ми схиляємо голову перед тими, хто пожертвував для України своїм життям. Всім героям, медикам, волонтерам, матерям, дітям і просто людям, життя яких змінила війна.





Перегляньте  ці книжки, прочитайте ці книжки, усвідомте, що  ми з вами живемо завдяки нашим захисникам, людям, які  поклали на вівтар свободи найцінніше - своє життя!




"Ми не обирали війну. Але ми прийняли бій. І сам Бог на нашому боці. Нам вистачить сил здолати ворога"
( Валерій Залужний)

                       


середа, 21 серпня 2024 р.

"Пам'ятаємо... 23.08 - День Державного прапора України; 24.08.2024 - День Незалежності

 "Я гордий тим, що українець зроду, що українською молюся і співаю. Освідчуюсь тобі в любові, мій народе, і лиш тобі на вірність присягаю"

                                                                           В. Майструк

Нова незалежна держава Україна з'явилася на політичній карті світу 24 серпня 1991 року.  Саме в цей день позачерговою сесією Верховної Ради Української СРСР було проголошено Акт про незалежність нашої  країни. Так нарешті здійснилося суверенне право українського народу на самовизначення.

Проведений  1 грудня  1991 року всеукраїнський референдум підтвердив цей історичний вибір більш ніж 90 % голосів. Того ж дня відбулися вибори Президента України. Ним став колишній Голова Верховної Ради УРСР Леонід Макарович Кравчук.

За своїм державним устроєм республіка Україна є унітарною (однорідною за внутрішньою структурою) демократичною  правовою державою. Її утворення стало втіленням споконвічної мрії нашого народу про соборність, тобто об'єднання української нації.

Найважливішою особливістю світогляду  й  ментальності українців було споконвічне прагнення до незалежності, відстоювання своєї честі та гідності.

Але це священне право на незалежність країні довелося виборювати століттями. За час свого існування українська нація неодноразово втрачала і державність, і мову, і національну культуру, не втративши однак, своєї національної ідеї - ідеї суверенності. Саме тому, попри всі негаразди, вона знаходила в собі духовні сили для відродження.







З Днем Незалежності, друже, нехай майорить гордо прапор над нами. І нехай країни серця небайдужі, єднають теплими та щирими словами. Бажаю жити в країні вільній, де хочеться  на повні груди ! Бажаю стати Україні сильною, де будуть жити усміхнені люди!











 


середа, 7 серпня 2024 р.

Нарешті!

 

 Нарешті скасували: чому перехід на літній час давно став атавізмом

Автор: Сергій Фурса |

Середа, 17 липня 2024, 11:07

                                

Цікаво, якщо Верховна Рада ухвалить закон, що треба користуватись сонцезахисним кремом, то більшість фейсбуку вийде і згорить на сонці, щоб довести, що депутати – зрадники?

Верховна Рада, нарешті, ухвалила закон, який відміняє перехід на літній час. І наступного року цього вже не будуть робити.

Чому нарешті? Ну бо цей перехід вже давно став атавізмом. Його придумали 100 років тому, мотивуючи це тим, що це може допомогти економити електроенергію. Але це сталося зовсім в іншому світі. В світі індустріальному. В сучасному світі інформаційних технологій, в сучасному постіндустріальному суспільстві, немає жодних досліджень, які б вказували, що це допомагає щось там економити. Просто немає.

А які дослідження є?

А є купа досліджень вчених, які підтверджують, що перехід з зимового часу на літній і назад шкідливий для здоров’я. І це не думка експерта з фейсбуку, чи інстаінфлюенсера, який паралельно рекламує онлайн-казино, і навіть не заява Арестовича. Це наукові дослідження. Які робилися в США і Європі. І тільки звичка, усталеність практики, поки не дозволила і в США, і в Європі нарешті відійти від цієї практики.

Тобто, ключове, що вчені, наука заявляє, що це шкідливо для здоров’я. Який сенс взагалі з цим сперечатися? Рано чи пізно і ЄС, і США також відмовляться від цієї практики. А як довго приймають рішення в ЄС, я думаю, всі за останні роки побачили. І рішення про відмову від літнього часу таке саме.

Україна зробила це раніше. От і все. Цікаво, якби ми просто прослідували за Німеччиною чи США, то не було б вже таких істерик в соцмережах?

Ще раз. Економіка нічого від переходу не втрачає. І скоріш виграє. Бо удар по здоров’ю нації – це завжди удар і по економіці. Прив’язки до відключень світла були б доречні, якби були дослідження, які підтверджують, що в сучасному світі переведення годинника дозволяє економити. Але їх немає.

Тому залишення одного часу на весь рік цілком логічно.

Який це має бути час? Наш звичний астрономічний, базовий, час – це зимовий. Це літній час додатково вигадали більше ніж 100 років тому. Тому природно зупинитися в ньому, в зимовому часу. Так, темнішати буде раніше. Але чому це погано? Чи краще було б лишитись у літньому часу і в темряві взимку пхатися на роботу? Це все елементи смаку і звички, і люди просто звикнуть досить швидко до нових реалій. І це звикання не буде бити по здоров’ю. Тим більше, от у Центральній Європі о 9-й вечора більшість лягає спати, а в Іспанії тільки виходять на вулицю. І там, і там люди живуть. Так що поведінку нашу буде визначати не світловий день, а температура за вікном і загальні традиції.

Іноді депутати роблять корисні речі. Це просто треба розуміти. І відмова від літнього часу – це, в першу чергу, корисно для здоров’я. І це кажу не я. Це каже наука.

Опубліковано з дозволу автора. Оригінал.