понеділок, 17 січня 2022 р.

Прапор + Герб + Гімн = Держава

    Державна символіка покликана формувати громадянську гідність, патріотичні почуття і впевненість в майбутньому своєї держави. 

Визначення та опис державних символів України подано в ст. 20 Конституції України.

І стяг синьо-жовтий - над нивами і водами, в небі твоїм на вітрах степових...

 
28 січня сесія Верховної Ради України більшістю голосів проголосила синьо-жовтий прапор Державним прапором України. Історичні джерела донесли до нас незначні відомості про кольори прапорів Київської Русі. Синій і жовтий називали державними кольорами Давньої Русі, спадкоємицею якої була передусім Україна. Для нашої залитої світлом країни, жовтий і синій кольори були і є найбільш підхожі. Ці кольори народові давала любов до природи, яку він бачив саме в жовтій та лазуровій фарбі: золотий степ, синє небо, ріки з жовтими очеретами і рудими скелями. Символами України є чисте небо - символ миру та пшеничне поле - символ достатку.

Наш герб - тризуб, це зброя, слава і сила, наш герб - тризуб, недоля нас скосила та ми заросли, ми є ми завжди будем.

Про походження, ідею і значення тризуба в Україні як Державного герба, національного знаку і релігійного символу, писали понад 50 авторів. Як Державний герб тризуб на синьому тлі був схвалений 12 лютого 1918  року Малою радою в Коростені. Як герб тризуб залишився і в часи гетьманату, а далі й за Директорії. Від часу об'єднання УНР і ЗУНР державним гербом став золотий тризуб на синьому тлі. 19 лютого 1992 року за пропозицією Президента України Л.М. Кравчука сесія Верховної Ради затвердила Малий герб України. 

Слова палкі, мелодія врочиста. Державний гімн ви знаєте усі. 


Пісня - душа народу, національні гімни - найвищий прояв його волелюбних прагнень, духовно-патріотичних устремлінь. Яскравим виявом патріотично-національних почуттів українців стала поява вірша поета і етнографа Павла Чубинського "Ще не вмерла Україна". Жодному нашому твору української літератури не судилася така велична і... трагічна доля. Велична, бо в ньому втілена споконвічна мрія народу стати суверенними, здобути волю, виражена незламна віра у відродження України. Трагічна, бо понад століття пісню-гімн переслідували, вбивали, забороняли, та як не силкувались - не вбили. Автором музичної редакції Державного гімну України є Микола Вербицький.

    На нашій тематичній поличці ви зможете познайомитися з матеріалами даної тематики.


Дай, Боже, сонцю бути золотим.

Дай, Боже, дневі щасної години.

Дай, Боже, тиші мертвим і живим.

Дай, Боже, Україні - України. 

                                                                  (В. Баранов) 

Немає коментарів:

Дописати коментар