середу, 17 червня 2020 р.

Так починалася війна...

Бібліотека до Дня Скорботи

Друга Світова війна стала загальною біографією цілого покоління. На нашу землю вона прийшла 22 червня 1941 року. Три сильніші групи німецьких армій виступили на схід.
На півночі фельдмаршал Леєб спрямував удар своїх військ через Прибалтику на Ленінград.
На центральному напрямку діяла група армій "Центр" під командуванням фельдмаршала Бока. Її завданням було захопити Мінськ, Смоленськ і вести наступ на Москву.
На південному фронті були сконцентровані армії під командуванням фельдмаршала Рундштета. Вони повинні були знищити радянські війська на Правобережній Україні, вийти до Дніпра, захопити переправу через нього в районі Києва і підготувати плацдарм для подальшого просування на схід. 
Особливе місце в планах фашистського командування відводилося Києву. Оволодіння ним забезпечувало сприятливі умови для виходу до Харківського промислового району, Донбасу, а потім до Кавказу, а потім і далі на схід.
У планах гітлерівців на захоплення Києва відводилося всього кілька годин. До цього нацистська армія вже окупувала пів Європи. За 5 днів гітлерівці загарбали Голландію, за 19 - Бельгію, за 35 - Польщу. за 44 - Францію, за 63 - Норвегію і за 1 день - Данію.

Столиця України мужньо захищалася 87 днів. 

22 червня 1941 року в Києві було оголошено мобілізацію, 6 липня був сформований штаб оборони Києва. З 10 липня почалися жорстокі бої за Київ.

" Киев. Шестое июля. Пятнадцатый день войны.
Еще тут не рыщут пули, враги еще не видны.
А нам еще так немного: шестнадцать-семнадцать лет.
Еще впереди дорога находок, потерь, побед.
Еще мы не принимаем угрозу войны всеръез, 
еще мы не принимаем раскатов тревожных гроз.
Ми молоды и беспечны - ведь все еще впереди...
Да только не всем, конечно, до цели дано дойти...
Со школьной скамьи впервые уходим надежд полны...
Шестое июля. Киев. Пятнадцатый день войны." 
                                                                     Г. Киреев

Захисники столиці України першими в Радянській Армії стали кавалерами Золотої Зірки. 
Лише через 25 хвилин після нападу гітлерівців старший лейтенант Іванов здійснив свій перший повітряний таран і загинув. Звання Героя Радянського Союзу було присвоєно йому посмертно.

Першим танкістом Героєм Радянського Союзу став генерал-майор танкових військ Семенченко.

Серед винищувачів танків героїзм проявив наводчик красноармієць Кольчак. Він став першим Героєм Радянського Союзу серед артилеристів.
Герої Радянського Союзу сержант Ватомов і єфрейтор Цибульов були першими удостоєними цих звань серед воїнів повітрянодесантних військ, захищаючи Київ.

Саме тут. у районі Голосієва, командував 5-ю повітрянодесантною бригадою Родімцев Олександр Ілліч, а його командний пункт був розташований на місці сучасного літературного музею ім. М. Т. Рильського.

Населені пункти Гатне, Хотів, Лісники, Теремки, Феофанія, Совки, Жуляни та Голосіївський ліс були свідками боїв повітрянодесантного корпусу.

Саме в нашому районі у липні-вересні 1941 року проходила лінія оборони Києва. Про це говорять назви вулиць: Героїв Оборони, Генерала Родімцева, Полковника Потєхіна. Саме тут захищала Київ 147-а Стрілкова Дивізія, командиром якої був Савва Калістратович Потєхін...

19 вересня, в п'ятницю в Київ вступили гітлерівські війська...
Так почалася окупація міста, яка тривала з 21 вересня 1941 року до 6 листопада 1943 року, тобто 778 днів.

Прочитайте ці рядки і думками поверніться в ті вогняні роки, згадайте кожного воїна, віддавших своє життя за Батьківщину!




"Ми смертні. Та знайте: 
народ не вмирає..."

Немає коментарів:

Дописати коментар