вівторок, 27 вересня 2016 р.

Миттєвості Другої світової…



З нагоди 75-річчя   вшанування жертв Бабиного Яру    колектив бібліотеки підготував Бібліо - етюд (виставку 1 книги) «Хто врятував одне життя – врятував цілий світ» ( напис на алеї праведників в Одесі).            На цій виставці бібліотека надала  докладну інформацію про жахливі дні 28-29 вересня. Саме в ці дні  зондеркоманда 4-а під керівництвом штандартенфюрера СС П. Блобеля, посилена 303-м і 45-м поліцейськими батальйонами( порядок забезпечував загін української охоронної поліції), розстріляла 33771 особу, переважно євреїв. Коли ми розповідаємо, що за два роки окупації у Києві загинуло близько 200 тисяч людей, з них 100 тисяч – у Бабиному Яру, перетвореному у велику братську могилу, там крім євреїв поховано циган, військовополонених, моряків Дніпровського загону Пінської військової флотилії, підпільників, партизанів, активістів ОУН, заручників, гравців київського «Динамо», душевнохворих з лікарні ім.. Павлова - це вражає наших слухачів.
         

   Всім, хто рятував євреїв від загибелі, Інститутом героїзму – Яд-Вашем в Єрусалимі присвоєно звання «Праведник народів світу», їм видають відповідні медалі та дипломи, на їхню честь висаджують дерева на алеї Праведників і встановлюють таблички з їхніми іменами і зазначають країну. Цим людям призначають по життєву пенсію.
Число Праведників України  налічує 4500 чоловік.
Кожна наша виставка супроводжується ще і усною інформацією. Ми розповідаємо про історію пов’язану з віршем Є. Євтушенка «Бабин Яр», про будівництво меморіалу на цьому жахливому місці.
Бібліотека вважає, що управління туризму нашого району може розробити і організувати,  саме в ці дні, екскурсії для школярів голосіївських шкіл. Бо краще все побачити своїми очима і відчути це самому. Бо про такі речі треба пам'ятати аби той жах не повторився.


Немає коментарів:

Дописати коментар