понеділок, 25 вересня 2023 р.

30.09.2023 Всеукраїнський день бібліотек "Бібліотека - єдина установа, яка потрібна людині все життя"

 



Бібліотека - єдина установа, яка потрібна людині усе життя

"Бібліотеки - це свобода. Свобода читати, свобода спілкуватися.
 Це освіта(яка не закінчується в той день, коли ми  залишаемо школу чи університет), це дозвілля, це сховище і це доступ до інформації. Інформація має ціну, а істинна інформація безцінна. 

Впродовж всієї історії людства всі жили в часи, коли інформації не вистачало. Отримати необхідну інформацію завжди було важко і завжди чогось вартувало.
Інформація була цінною річчю, і ті, хто мали її, розраховували на винагороду.
Я боюся, що в 21 столітті люди не завжди розуміють, що таке бібліотеки і яке їхнє призначення.
В останні роки ми відійшли від нестачі інформації до перенасичення нею.
Тепер кожні два дні людство створює стільки інформації, скільки створювало від початку нашої цивілізації до 2003 року. І зараз стоїть завдання не в тому, щоб знайти рідкісну квітку в пустелі, а в тому, щоб відшукати конкретну рослину у джунглях. Нам потрібна допомога, щоб знайти серед цього обсягу інформації саме те, що нам потрібно.
Бібліотеки - це місця, куди люди приходять за інформацією. Книги - це тільки верхівка інформаційного айсберга, вони лежать там, і бібліотекарі завжди забезпечать вас ними. Вони належать бібліотекам, навіть якщо бібліотеки вже стали місцем, де ви можете отримати доступ до електронної книги, аудіокникам, DVD, інтернет-контенту.
Бібліотеки - це брама в майбутнє. І дуже прикро, що ми бачимо, як місцева влада розглядає  закриття бібліотек як легкий спосіб зберегти гроші, не розуміючи, що обкрадає майбутнє, щоб заплатити за сьогодення.  Зачиняє браму, яка повинна бути відкритою.
Говорячи іншими словами, наші діти та онуки не такі грамотні, як ми. Вони гірше за нас можуть орієнтуватися у світі, розуміти його, вирішувати проблеми. Їх легше обдурити і залякати, у них менше можливостей змінити свій світ, вони менш працездатні.
 Книга - це засіб спілкуватися з мертвими. Це спосіб вчитися у тих, кого більше немає з нами. Людство створило себе, розвивалося, створивши тип знань, які можна розвивати, а не запам'ятовувати. Я вважаю, що у нас є відповідальність перед майбутнім. Відповідальність і обов'язки перед дітьми, перед дорослими, якими стануть ці діти, перед світом, в якому вони будуть жити.
Ми повинні підтримувати бібліотеки,протестувати проти їхнього закриття, заохочувати інших користуватися ними.
Якщо ви не цінуєте бібліотеки, ви не цінуєте інформацію, культуру або мудрість. Ви глушите голоси минулого і  шкодите майбутньому.

Одного разу Альберта  Енштейна  запитали, як ми можемо зробити наших дітей розумними. Його відповідь була простою і мудрою. Якщо ви хочите, аби ваші діти були розумними, відповів він, читайте їм казки. Якщо ви хочите, щоб вони були ще розумнішими, читайте їм ще більше казок. Він розумів цінність читання і уяви. Я маю надію, що ми зможемо передати нашім дітям світ, де вони будуть читати, і їм будуть читати, де вони будуть уявляти і розуміти."

Ніл Гейман

Оригінал статті http://www.kp.ru/daily/26282.5/3160150/




Бібліотечні інформцікавинки:

Французький король Карл У Мудрий (1364-1380) був видатним бібліофілом. Також колекціонерами книжок були  і його брати: Луї, герцог Анжуйський; Жан, герцог Беррійський та Філіпп Сміливий, герцог Бургунський.

Луї д'Анжу (1339-1384), король Неаполя з 1382 р. засновник університете в Анжері (1364) мав близько 40 книжок, але справжнім бібліофілом був його онук Рене (1409-1480), герцог Анжу і Прованса, король Неаполя і Сицилії, правитель-реформатор, поет і художник. Він першим із французьких бібліофілів почав збирати  друковані книги.

Бібліотека герцога Жана де Беррі (1340-1416) свідчить не тільки про любов до знань, але і про певний смак - у бібліофіла  була цікавість до книги як до витворів мистецтва. Рукописи його зібрання  відрізнялися красою письма і мініатюр - на нього працювали кращі переписувачі книг і мініатюристи. В той час його бібліотека оцінювалася у 40 тисяч ліврів.


Бібліотека Філіппа Сміливого, герцога Бургундії, налічувала у 1404 р. 79 томів, а при  правлінні його сина, Іоанна Безстрашного, в 1420 р. - вже 252 томи. Онук Філіппа Сміливого Філіпп Добрий (1396-1467) створив невеликий скрипторій в Брюсселі, де працював цілий штат перекладачів, переписувачів, мініатюристів. Тут копіювалися кращі книги того часу, саме тут був створений особливий книжковий каліграфічний стиль письма - бургунська бастарда. Цікаво, що для бургундських рукописів найбільш характерним матеріалом був пергамент. Із 856 книг бібліотеки Філіппа Доброго тільки 100 були вироблені на папері. Бібліотека герцогів Бургундських стала основою Королівської бібліотеки в Брюсселі. Перший міністр короля Людовіка ХІУ Жан-Батист Кольбер, крім політичних т економічних успіхів, відомий як засновник Академії написів і літератури ( "Мала академія"), Академії наук, Академії архітектури, як колекціонер і бібліофіл. Для поповнення його бібліотеки спеціальні агенти їздили по провінціях Франції, купуючи все, що можливо. Перевага надавалася цілим бібліотекам, оскільки дублети були засобом обміну з іншими бібліотеками. Вважалося, що  прихильність Кольбера можна заслужити, тільки даруючи йому книги. 


Катерина Медічі (1519-1589) - мати останніх пануючих Валуа -  мала одну з найбільших книжкових колекцій ХУІ століття. Про цю бібліотеку писав вірші Ронсар. Крім книг  давньоєврейською, грецькою, латиною, арабською, французькою, італійською мовами в бібліотеці були присутні  географічні карти Європи, Азії, Африки, Нового Світу і окремо Англії, Іспанії, Нідерландів та німецьких князівств. 


Культура починається з книги.
Бібліотекар - головна людина в державі, тому від неї 
залежить освіта країни та її культура.
Бібліотекар - охоронець вічності,
 якби не було бібліотеки і бібліотекаря,
 що б сталося з культурою, з нами?

            Брати Стругацькі "Важко бути Богом"
            Кого знищили в першу чергу на Арканарі, коли люди почали виказувати своє невдоволення владою? Книгодрукаря; влада шукала ще й вченого, аби також його знищити. Його врятував  шляхетний дон Румата, людина з іншої цивілізації, який не мав право втручатися в життя напівдиких арканавців.

            Рей Бредбері "451 по Фаренгейту"
            Люди, які вміли читати, винищувалися разом зі своїми бібліотеками. Книга в тому суспільстві була заборонена. Мати книги і вміти читати мали можливість тільки можновладці, які керували цим суспільсвом.

            Ендрю Карнегі.
            Його ім'я перш за все пов'язують з "Карнегі -холлом" в Нью Йорку - одним з найпрестижніших концертних залів світу. Багато людей знають про благочинність цієї людини, а пріорітетом залишалося створювання публічних бібліотек. За своє життя на виділені ним 43 млн S було збудовано десь біля 3 тисяч бібліотек в Америці та Європі. Самоучка Карнегі хотів надати можливість систематично займатися самоосвітою якомого більшій кількості людей, розуміючи, що в майбутньому ця основа стане запорукою успіху.

            Книга виховує почуття.Читати дітям книжки - це чудово, а сімейні читання - це тепло домашнього вогнища, це загальні інтереси, взаєморозуміння, спілкування.

            Психологи вважають, що потреба у читанні формується у дитини до 12 років, пізніше з цим у людини будуть великі проблеми.

            Ми намагаємося захистити наших дітей від нітратів і пестицидів,
робимо їм щеплення проти інфекційних хвороб, 
та мало турбуємося про духовне здоров'я,
не думаємо, як сформувати у наших дітей імунітет проти 
безкультур'я, байдужості, бездуховності...

"Сіра речовина в наших мізках дається нам не тільки для того, щоб бабло рахувати. Бо настануть такі часи, коли наші діти слова
"Кафка" - будуть сприймати, як нову марку кави,
"Ренуар" - як нові цукерки фабрики "Рошен",
"Пантагрюель" - як екзотичне блюдо в ресторані біля  Золотих воріт"
Андрій Рушковський



А тепер вікторина "Псевдонім, а я тебе знаю!"




Дуже багато письменників підписували свої твори не ім'ям, а псевдонімом.
Пропонуємо вам визначитися: чи знаєте ви імена цих письменників?

        Українські письменники

        
        Олена Пчілка                    Марко Вовчок                    Остап Вишня

        Іван Ле                               Іван Рачада                          Микола Трублаїні

        Степан Тудор                    Юрій Дольд-                        Григорій Косинка
                                                       Михайлик

        Олег Ольжич                    Олександр Олесь                Дніпрова Чайка

        Карпенко-Карий              Панас Мирний                    Марко Черемшина   

        Зарубіжні письменники    


        Стендаль                            Мольер                                    Вольтер

        Жорж Санд                        Льюіс Керролл                      Марк Твен

        Анн і Серж Голон            Агата Крісті                            Джеймс Хедлі Чейз

        Шолом-Алейхем             В.Ян                                           Анатоль Франс 

Бажаємо успіхів!

Шановні наші колеги, друзі, читачі!
Вітаємо всіх з чудовним і розумним святом - Всеукраїнським днем бібліотек.
Бажаємо всім нам здоров'я, натхнення, успіхів!
А головне - Перемоги та Миру!
Зі святом!!!

                       

Немає коментарів:

Дописати коментар