пʼятницю, 29 вересня 2023 р.

Незламні та нескорені - 01.10.2023 Покрова, День українського козацтва, День захисників та захисниць України.

 

З нагоди свята Покрова, Дня українського козацтва та Дня захисників і захисниць України
 колектив бібліотеки пропонує цікаву інформацію



Богородиця - покровителька та заступниця.

Цей день святкується на честь Божої Матері  як заступниці і молитвениці за мир. 

У середині Х століття в Константинополі, у Влахернській церкві, де зберігалася риза Богоматері, її головне покривало і частина пояса, сталося диво. Перед молільниками з'явилася в повітрі Богородиця, осяяна небесним світлом і оточена янголами та святими. Ставши на коліна, Цариця Небесна почала зі сльозами молитися за християн. Після молитви Богородиця зняла покривало з голови і накрила ним людей у храмі, захищаючи їх від бід і ворогів. Покривало це сяяло яскравіше за сонячні промені. Мати Божа попросила Христа прийняти молитву людей, які вдаються до її заступництва. Потім Богородиця зникла, стало невидимим і покривало. Але довго ще люди відчували благодать, що осяяла храм.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці здавна улюблене в українського народу. Особливо шанували його на Запорізькій Січі козаки, вважаючи Божу матір своєю покровителькою і заступницею.

День українського козацтва.

Запорізька Січ виступала як суверенна, самостійна,  національна  військово-політична сила України й відігравала величезну роль у житті та національно-визвольній боротьбі українського народу. В Запорізькій Січі склалося  військо, що стало  організаційною формою збройних сил України. Запорізьке військо мало свій флот, армату, кінноту і піхоту. Воно виробило блискуче козацьке військове мистецтво, яке перевершувало стратегію і тактику феодальних європейських армій того часу.

Козацтво - збройні сили України - врятувало українську націю від геноциду Османської імперії та її вассала - Кримського ханства.

Після 1990 року, коли Україна здобула незалежність, видавництво "Веселка" випускала різножанрові твори історичної тематики, фольклор, розповіді про козацьке лицарство... Веселчани   усвідомили , що повинні плекати в дітях лицарський дух. А хто ж краще за козаків здатний допомогти їм у цьому?

У 1990-1995 роках "Веселка" випустила перше антологічне зібрання українського історичного оповідання "Дерево пам'яті" в 4-х томах, видрукувало збірники "І прадіди в струнах бандури живуть", " Від коріння до Крони", " Над Козацьким порогом". Серед повістей і романів, присвячених козацтву, - "Чорна Рада" П. Куліша,  "Князь Єремія Вишневецький", " Гетьман Іван Виговський" І. Нечуя-Левицького, "Яничари" І. Іваничука, "Крутіж" Б. Лепкого, "Облога Буші" М. Старицького, "З Дніпра на Дунай" А. Кащенка, його ж пізнавальна книга "Оповідання про славне Військо Запорізьке низове", збірка оповідань та історичних нарисів "Було колись в Україні" І. Крип'якевича. На замовлення "Веселки" написав історичний роман "Северин Наливайко" М. Вінграновський. Друкувало видавництво твори Д. Яворницького, М. Костомарова, М. Грушевського. Предмет особливої гордості  - "Перша Конституція України гетьмана Пилипа Орлика. 1710 рік" - уперше видана в Україні українською мовою, подарункове видання "Історії русів" у перекладі Івана Драча. І, звичайно, - "Козацька енциклопедія для юнацтва" Олени Апанович...

Приходьте, читайте, пізнавайте, вивчайте, насолоджуйтесь !

День захисників і захисниць України







"На світанку третього тисячоліття людство прокидається, розминає м'язи й протирає очі. Рештки страшної мари все ще тривожать його мозок." То було щось обтягнуте колючим дротом і з величезними ядерними грибами. Що ж, це був страшний сон" - так 2015 року почав свою книжку "Homo Deus. Людина божественна" історик Ювал Ной Харарі. Уже тоді цей пассаж було важко сприймати без іронії. Ішов другий рік російсько-української війни: сталися анексія Криму й Іловайська трагедія, відгриміли бої за Дебальцеве, просочувалася назовні інформація про терор у "народних республіках". Минуло ще сім років,  і страшний сон став реальністю - у світі обговорюють можливість ядерного конфлікту. 
"Доброго ранку, ласкаво просимо у ХХІ століття!.. На світанку третього тисячоліття людство прокидається для повної реалізації своїх можливостей, - писав Харарі. - Ми досить добре знаємо, що треба зробити, аби запобігти голоду, чумі та війні, і зазвичай досягаємо в цьому успіху". 
Після 24 лютого 2022 року це твердження видається... принаймні сумнівним. Якщо з пандемією  COVID - 19  людство справді впоралося більш-менш успішно, то до розмов про можливий ядерний конфлікт ми повернулися з тривожною легкістю. Нині світ стоїть на розвилині історії - між неконтрольованим наростанням хаосу й виходом на принципово новий рівень безпеки. І те, як піде історія далі, вирішуватиметься саме тут, в Україні. Чинячи опір російській агресії вже дев'ять років поспіль, Україна виграє час для всього світу -  час на роздуми, у якому напрямі зробити наступний крок. Як і сто років тому, Україна стала точкою, в якій можна зупинити розповсюдження хаосу по планеті, зробити світ безпечнішим і кращим."
Максим Віхров, головний редактор "Українського тижня"





Війна докорінно змінила Україну. Нам довелося пережити багато жахливих подій, і ми ще будемо переживати не один жахливий день до нашої Перемоги. Боротьба за право жити у вільній Україні триває. Наші ЗСУ боронять нашу землю, своїми вчинками вони пишуть новітню історію України. І саме в таких надважких умовах зароджується нова українська нація. Ми вклоняємося нашим героям. Тим, хто вчора жив мирним життям, ходив на роботу, ростив дітей, планував своє майбутнє. Це дуже важко - прийняти рішення і одного дня кардинально змінити своє життя. Зробити крок  назустріч  смертельній небезпеці, щоб у важку хвилину закрити собою рідну землю, своїх близьких... Всіх наших воїнів об'єднує любов до України. Ця війна згуртувала нас, поєднала навколо однієї мети - захисту миру, спокою, добра.

Слава ЗСУ! Слава Україні!


Рекомендуємо: документальний фільм "Крути. Гостомельський рубіж". 
You Tube Канал  2+2




Немає коментарів:

Дописати коментар