пʼятницю, 26 квітня 2024 р.

5 травня - Великдень!

 

Великодні дзвони!



У давнину була поширена в Україні легенда, згідно з якою Спаситель воскреснувши посадив у підземелля під скелею, де він був похований, головного сатану Вельзевула, наказавши йому гризти залізні двері, замки, ланцюги: всіх по 12. 
Старається, гризе нечистий, знаючи, що як вправиться до Великодня,- настане кінець світу.
Ось залишився останній ланцюг, ще мить - впаде й він, і тут ... задзвонили в церкві дзвони,заспівали люди "Христос воскрес!", і поновилися всі перепони, починає він роботу спочатку. А як настане такий час на землі, що люди перестануть співати й вітати одне одного словами "Христос воскрес!",- впаде останній ланцюг, вирветься сатана на волю, й буде кінець світу. Так визначив для себе наш народ важливість Великодня - свого найбільшого свята.





Великдень в Україні - це ще й свято весняного воскресіння, оновлення природи, що відзначалось  у день весняного рівнодення ще за часів язичництва. Це поєднання дох вір, двох світів - язичництва й християнства - до сьогодні збереглося у віруваннях та великодній обрядовості українців.
Згідно з прикметами і повір'ями, які побутують на Київщині, коли на Великдень розговієшся й вийдеш із хати на вулицю, то  що ти перше побачиш, тим і промишляй - буде удача. Якщо в цей день небо захмарене або іде дощ - буде врожай. В цей день свята Воскресіння Господнього ворота у царство небесне відкриті,а той, хто в цей день умре, попаде зразу ж у рай. Вважається великим гріхом, не вітатися в цей день навіть з ворогом...

Великодневі родзинки:
 
Останній тиждень Великого посту називається чистим. Найважливішим днем цього тижня є четвер. який називається чистим, святим, страсним або живим.
Чистий четвер  - день весняного очищення. Ще вдосвіта, до схід сонця селяни "чистили" комору, подвір'я,хату - все мало бути по-святковому прибраним. Вважалося, що з цього часуй до кінця Великодня велику очисну силу має вода.
В Україні побутує повір'я, що в "чистий" четвер, до світанку ворон носить із гнізда своїх дітей купатися в річці. Той хто скупається раніша за пташенят ворона, той буде здоровий впродовж цілого року. В "чистий" четвер стригли дітей - щоб волосся не лізло та щоб голова не боліла.


Страсна п'ятниця. У цей день, як і взагалі, останні три дні страсного тижня, не готували обіду, задовольняючись хлібом, капустою, огірками. Ні шити, ні прясти в цей день не можна. Вважається великим гріхом рубати дерева або що-небудь тесати сокирою. У давнину в селах у Страсну п'ятницю виконували лише дві роботи: пекли паски та садили розсаду капусти.


Великодня субота. У Великодню суботу готують крашанки. Згідно з народними віруваннями, крашанки потрібно готувати в суботу тому, що яйця, пофарбовані у п'ятницю, швидко псуються, а бувши зроблені в суботу, вони зберігаються впродовж усіх свят. Яйце як символ життя і розфарбоване на червоно, жовто - як символ оновленого життя здавна  вшановували багато народів.



Познайомтеся с різноманітними матеріалами про Великдень
на нашій тематичній поличці.

"Я писанка - красуня, вся і рисках і квітках
Красу митців несу я, їх славлячи в віках"
                                                                    О. Олесь






Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Христос Воскрес! Воскресне й Україна!"

Зі святом!!!










Немає коментарів:

Дописати коментар