понеділок, 8 квітня 2024 р.

12.04 - Всесвітній день авіації і космонавтики - Герої зоряних доріг

 


Українська земля дуже багата на таланти. Чимало видатних людей з України внесли значний вклад в процес становлення та розвиток авіації в світі. Спадок, який залишили нам українські генії, робить галузь літакобудування України сьогодні однією з найдосконаліших у світі.

А чи знали ви, що:

    Перший аероклуб в Україні офіційно зареєстрований на початку 1908 р. в        Одесі.

    Перше товариство повітроплавства було створене 1909 р. в Києві.

    Перший цивільний дирижабль збудував у 1911 р. інженер-конструктор Ф.         Андрес у Києві.

    Першим літаком в Україні, керованим людиною, був біплан "Кудашев-1",,       створений  професором Київського політехнічного інституту О. Кудашевим        у 1910 р.

    Перший гелікоптер збудував  у Києві в 1909 р. винахідник і                                   авіаконструктор     І. Сікорський

    Першу в історії авіації "мертву петлю", одну з найскладніших фігур                     пілотажу     виконав П. Нестеров у 1913 р. над Києвом.

    Найстарішим з існуючих літовищ, ймовірно, є аеропорт "Жуляни" 1924р.

   Найбільший аеропорт в Україні побудовано в Борисполі за 35 км від Києва     в 1964 р.

 Найбільший в світі літак "Мрія" (АН-225), створений у київському             конструкторському бюро ім. Антонова. цей транспортний літак має розмір         крил 88 м. З вантажем 200 т він може подолати відстань у 45 тис. км зі                швидкістю 700-850 км/год.

                      

 Чудовий витвір технічної думки українських авіаторів  було знищено 27 лютого 2022 року рашистами.  Можна знищити метал, та  не Мрію.



 Україна - космічна держава. Багато зробили її вчені щодо розвитку світової космічної галузі. Зокрема, на Південному машинобудівному заводі в Дніпрі сконструйовано і виготовлено понад 400 штучних супутників землі. Великий внесок в освоєння космічного простору зробили такі видатні вчені країни, як С. Корольов, В. Челомей, М. Янгель, Ю. Кондратюк, В. Уткін.

Двоє наших співвітчизників  побували у космосі.
У далекому 1962 році на кораблі "Восток-3" здійснили свій перший  космічний політ льотчики-космонавти  українець Павло Попович та чуваш Андріян Ніколаєв.



 
І тоді вперше космос почув українську пісню "Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю", яку на прохання Сергія Корольова заспівав Павло Романович.




Вдруге, холодні зірки почули українською "Пісню про рушник", 
запис якої взяв з собою перший космонавт вже Незалежної України 
Леонід  Каденюк

Двоє маленьких хлопчиків , один з містечка Узин, що на Київщині, інший - з села Клішківці, що на Буковині  завдяки наполегливості та сміливості виросли у перших космонавтів України.
Історія знає чимало видатних і талановитих українців, що зробили значний  внесок внесок у розвиток науки, мистецтва, літератури....
Кожен з них вплинув на Україну та світ своїми вчинками, працею, думками, відкриттями та дослідженнями....
А все починається з дитинства, з дитячих мрій та бажань.
Недарма улюбленої фразою Леоніда Каденюка була :
 " Життя людини повинне починатися з мрії".

Немає коментарів:

Дописати коментар