четвер, 3 листопада 2022 р.

09.11 Всеукраїнський день культури. "Якщо ви не цінуєте бібліотеки, то ви не цінуєте інформацію , або культуру, або мудрість" Ніл Гейман

 




Всі ми знаємо, що і матеріальна, і духовна культура людства базується на трьох винаходах: КОЛЕСО, ПЛУГ, КНИГА.

Звичайно, колесо від шассі "Антея" - це не теж саме, що колесо від чумацького воза.

Сучасний плуг - це не перший плуг аріїв.

Щодо книги, то вона теж пройшла свою еволюцію від глиняної таблички Шумеру до флешки, на якій вміщено, наприклад, багатотомний  енциклопедичний словник чи академічне зібрання творів класика...

Як бачимо, ці ключові винаходи супроводжують всю історію людства, в них завжди буде потреба.

І книга як винахід потребує зберігання, як і всі надбання людської культури.

 САМЕ БІБЛІОТЕКА Є ТИМ ЗАКЛАДОМ, ЯКА НЕ ТІЛЬКИ ЗБЕРІГАЄ НАЙВАЖЛИВІШИЙ КАПІТАЛ КРАЇНИ - ДУХОВНИЙ СВІТ НАРОДУ - А Й ЗАЛУЧАЄ ДО НЬОГО ЛЮДИНУ.

Культура починається з бібліотеки. Тому мудра держава повинна робити все можливе, аби зберегти бібліотеки. Особливо вони потрібні дітям, які мало читають, більше дивляться телевізор, або "спілкуються" з гаджетами. А технічні засоби не розвивають ані уяву, ані логіку ані любов до читання.

Культура починається з книги. Бібліотекар -  головна людина в державі, тому що від неї залежить освіта країни та її культура. Бібліотекар -  охоронець вічності, якби не було бібліотеки і бібліотекаря, що сталося б з культурою, з нами?

Згадаємо Рея Бредбері і його "451° по Фаренгейту". Люди, які вміли читати, винищувалися разом зі своїми бібліотеками. Книга в тому суспільстві була заборонена. Мати книги і вміти читати мали можливість тільки можновладці, які керували цим суспільством...

Ми намагаємося захистити наших дітей від нітратів і пестицидів, робимо їм щеплення проти інфекційних хвороб, та мало турбуємося про духовне здоров'я. І зовсім не думаємо, як сформувати у наших дітей імунітет проти безкультур'я, байдужості, бездуховності.

І запевняю вас: діти, які читають, НІКОЛИ не сприйматимуть слово "Кафка", як нову марку кави, слово "Ренуар" - як нові цукерки фабрики "Рошен", а слово "Пантагрюель", як екзотичне блюдо в ресторані біля Злотих воріт.

Збережемо бібліотеки - збережемо культуру -  збережемо державу!




Немає коментарів:

Дописати коментар