середа, 19 червня 2024 р.

"Пам'ятаємо... 28.06 2024 День Конституції України"

 "Ми Є. Були і будем ми! Й Вітчизна наша з нами"

                                                                                    Іван Багряний


Кожна людина приходить в цей світ із правами . Заледве ти сповістив про своє народження, а вже маєш право на життя, право на повагу до себе, право на розвиток, право на однакове ставлення, право на власність.
Підростаючи, ти спочатку вчишся тримати голову, сидіти промовляти перші слова, потім складати ці слова в речення, повзати, ходити, а далі - бігати. Щороку ти змінюєшся, й у тебе з'являються нові і нові винятку дитиною! 
Змалечку треба пам'ятати: щоби ніхто не порушував твоїх прав, слід поважати права інших людей....
Можливо ви вперше знайомитеся з із змістом Конституції і зрозумієте, які гарантії особисто вам і вашим батькам як громадянам України дає Основний Закон.
Для того, щоб ви збагнули важливість Дня прийняття Конституції - 28 червня 1996 року, - пройдемося стежками історичного минулого нашого народу, який боровся за власні права...


Існування України як Держави не раз ставало історичним фактом, зафіксованим у писаній формі, зокрема 
в 1-4 Універсалах Української Центральної Ради (1917-1918 рр.);
у Конституції Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вольності УНР) від 29 квітня 1918 року;
у прокламаціях Української Національної Ради у Львові 1918 року;
в Акті Соборності України 22 січня 1919 року;
в проголошеній  15 березня 1939 року незалежності Карпатської України і навіть у фальшивому декларуванні суверенності України Конституціями УРСР.
І лише 28 червня 1996 року Українська держава посіла "серед народів світу осібне і рівне становище". 
Точкою відліку конституційного шляху України стала Декларація про державний    суверенітет України, ухвалена Верховною Радою 16 липня 1990 року, 


а через рік - в червні 1991 року - схвалена парламентом і оприлюднена Концепція нової Конституції України, на основі якої Конституційна комісія підготувала проект Конституції. Майже десять проектів Конституції виносилися на розгляд Верховної Ради  України впродовж 1992-1996 рр.
І от в ніч з 27 по 28 червня і прийняли нову Конституцію України.
Конституційна  Ніч висвітлила всі риси українського менталітету: низьке пристосуванство і високий патріотизм, зрадництво і непідкупність, обмежене містечкове мислення одних і державну позицію інших. Та все ж перемогли мудрі і розважливі, ті, хто вірить в Україну та її майбутнє.
Історія дала їм такий шанс...










В бібліотеці відбулася зустріч з нашими користувачами, які завітали до нас під час літніх шкільних канікул. Це було за декілька днів до свята -  Дня  Конституції України, і ми, скориставшись нагодою, провели  "Правовий лікнеп" познайомили наших відвідувачів з основними положеннями головного Закону країни.




Немає коментарів:

Дописати коментар