середа, 8 травня 2024 р.

Пам'ятаємо... 12 травня День Матері - Мамине сонечко

 


Найперша літера, якою починаються майже всі абетки світу. - літера "А". І вже за нею шикуються в певному порядку інші літери.
Найперше слово, яке вимовляють майже всі діти на планеті - слово "мама". І вже за цим і найдорожчим словом вони навчаються інших слів своєї рідної мови. І так - у кожній мові світу. Та це й зрозуміло. Адже для будь-кого із нас немає ближчої  людини, ніж мама, яка подарувала життя, ввела у цей дивовижний світ, першою навчила рідної мови, першою допомогла зіп'ятися на ніжки та зробити перший ще нерішучий і не дуже впевнений, крок по 
життю...


У багатьох мовах світу слово "мама" починається літерою "М".
Переконайтеся:
Майка -болгарська;
Мама - румунська;
Матка - польська, чеська;
Мітір - грецька;
Мор - норвезька;
Ме - в'єтнамська;
Мудер - голландська;
Мутер - німецька;
Мадре - іспанська, італійська;
Мазе - англійська;
Ман - португальська;
Мер - французька...

 

Це свято приходить до нас щороку: сонцесяйне, заквітчане, красиве і дуже щире. Приходить у другу неділю травня, заквітчане яблуневим цвітом, нагадуючи, що настав  день скласти шану найдорожчій людині у світі - Мамі.

Маленька американка Анна Джарвіс дуже рано втратила найдорожчу у світі людину  - маму.  І згодом дівчинка дійшла до думки, що в усіх людей на Землі мусить бути хоча б один єдиний день на рік, коли б вони всі разом вшановували і матір -неньку, і матір-землю, і Матір Божу. Так у 1914 році у США було запроваджено свято - День Матері.  Невдовзі воно поширилося на інші країни світу.
В Україні, а саме - на Галичині, це свято за підтримки Союзу українок, "Просвіти", "Рідної школи", "Пласту" та інших громадських організацій, почали відзначати з 1929 року. 
Не скупиться у цей день на гарні слова, не соромтеся чистих сліз вдячності. Хіба вона цього не заслуговує? І неодмінно зробіть найдорожчій людині невеликий подарунок. Нехай це буде витинанка чи віршик, малюнок чи пісенька.
Бачите, як посвітлішало мамине стомлене обличчя? А очі стали молодими й чистими... Як джерельце, від якого на многії літа мамина сила і любов, що не дає загинути нашому роду, нашій нації, нашій Україні. І поки житиме це джерельце - будемо жити і ми.
Слава Вам, Мамо!.


Наші маленькі користувачі з матусями





Наші улюблені мами, зі святом!


















































Немає коментарів:

Дописати коментар