вівторок, 5 березня 2024 р.

Вони надихали монархів та геніїв - 8 березня Міжнародний жіночий день.

 



Жінки різних країн різняться одна від  одної, як квіти. 

Стверджують, що француженки  не красуні, але доглянуті і чарівні і мають тільки їм належні родзинку і шарм.

Італійки - темпераментні, але дещо легковажні і часто знервовані.

Німкені - дуже акуратні, але педантичні і стриманні в прояві почуттів.

Американки - дуже розкуті. емансиповані , як правило, погані хазяйки.

Англійки - занадто манірні і холодні.

В слов'янках, як на палітрі художника, органічно сплелися всі кольори. В них поєднуються чарівність француженок з темпераментом італійок; акуратність німкень з розкутістю американок; скромність англійок зі щедрістю іспанок. До того ж треба додати подружню вірність, любов до дітей і повагу до чоловіка. Італійці говорять : "La donna slovena - due volte donna" -  "Слов'янська жінка - удвічі більше жінка".

З загадковими слов'янками мали за честь брати шлюб знамениті  зарубіжні письменники, поети, композитори, художники, політичні діячі, монархи, шахісти і навіть диктатори.

В невеличкому французькому містечку Санліс, що за пів сотні кілометрів на північ від Парижу, є Церква Святого Вінсента. На її порталі - скульптура вишуканої жінки в повний зріст. Під скульптурою напис: "Анна руська, королева французька,засновниця собору.1060 рік". Це закарбований на віки образ Анни Ярославівни. Анна стала не тільки першою жінкою, яка зайняла престол Франції(і, як відомо, єдиною), але майже першої нареченою - русинкою, що вийшла заміж за високородного іноземця. 


Ромен Роллан , наприклад, був щасливий у шлюбі з Марією Кудряшовою,  іспанський король Альфонсо ХІІІ був закоханий у балерину Віру Кашубу - "міс балету Дягілєва". Першою дружиною великого Пабло Пікассо стала Віра Хохлова, яка також танцювала в трупі Сергія Дягілєва. Дружиною знаменитого Рудольфо Валентино була балерина Наталія Рамбова. Пов'язав свою долю зі слов'янкою - Ольгою Д'яконовою і легендарний Хосе Рауль Капабланка, також король, але шаховий. На слов'янках були жонаті англійський письменник Артур Ренсон і угорський композитор Імре Кальман, італійський архітектор Вітторіо Грегорі і франціузький художник Фернан Леже. Сердешна дружба і любов пов'язувала Марію Башкірцеву  з Гі де Мопассаном, Анну Ахматову з Амадео Модільяні. Впродовж 30 років надихала Анрі Матісса  Лідія Делекторська. Образ цієї красуні знаменитий французький художник відобразив на багатьох картинах...

Слов'янки полонили не тільки європейців. На кладовищі Сент-Женев'єв-де-Буа під Парижем є поховання Катерини Десницької, киянки, таїландської принцеси На Пітсанлук. Саме таке ім'я вона отримала, як вийшла заміж за Чакрабона, третього сина сіамського короля...








Бібліотечні родзинки  Nota Bene - зверни увагу: Декілька порад Коко Шанель.

    Дбаючи про красу, слід починати з серця і душі - інакше ніяка косметика не виручить. Вважають, що вишуканість - протилежність злиднів. Зовсім ні - протилежність вульгарності, а скромність - елегантна.

    * Аромат парфумів надає особливий поетичний аромат жінці. Він повинен бути особливо індивідуальним, таким, щоб його неможливо було забути. Він начебто говорить ;"Мене немає, але я ще тут"

    * Тільки деякі жінки дозволяють собі нову сукню до кожного свята. І тільки чорну сукню можна носити постійно, кожного разу оновлюючи її.

    * Сукня цінна тільки тоді, коли вона прикрашає жінку; вона не може існувати сама по собі.  Якою б гарною вона не була - головне - це сама жінка.

   * Аби додержуватися стилю молоді, ви повинні зберігати дух юності, почувати себе молодою. Легко, вільно і невимушено рухатися, зручно стояти та сидіти, зі смаком одягатися. В цьому сенсі деякі дівчата здаються більш старшими, ніж жінки.

*  Кожен період у моді повинен знайти свій характер, який може бути недостатньо гарним, але ніколи не може бути смішним.

* Найбільше відкриття, яке зробила міні-спідниця -  як багато існує негарних ніг!

* Якщо у вас нова сукня, поносіть її раніше вдома, бо ви повинні "звикнути одна до одної". Сукня ніколи не повинна бути незручною, інакше ви будете почувати себе незграбною. Тоді ні ви, ні ваша сукня не викликатиме захоплення. Вміти носити сукню - це зовсім забути, що ви її носите.

* Чи носите ви прикраси? Якщо так - вони повинні бути значущими і на своєму місці. І тоді, якщо вони красиві, яка яка різниця - справжні вони чи ні ?.




Бібліотечні родзинки - Nota Bene - зверни увагу : Декілька порад Одрі Хебперн.

* Щоб губи були спокусливими, говори добрі слова

* Щоб очі були гарними, випромінювай добро

* Щоб фігура була стрункою, поділись їжею з голодним

* Щоб волосся було гарним, дозволяй дитині проводити  по ним пальчиками раз на день

* Для впевненості ходи з  усвідомленням, що ти не одна

* Якщо тобі знадобиться рука допомоги, вона завжди при тобі - твоя власна. Коли подорослішаєш, зрозумієш, що в тебе дві руки: одна, щоб допомагати собі, друга - щоб помагати іншим

* Краса жінки не в одязі, чи фігурі. Вона у блиску очей 

* Краса жінки не в зовнішності, справжня краса відображена в її душі

* Краса жінки зростає разом з її роками!




О, жінко, вічна таїна...










Немає коментарів:

Дописати коментар