четвер, 7 березня 2024 р.

Віч-на-віч із Шевченком. Пам'ятаємо 09.03 День народження Тараса Шевченка

 


Тарас Шевченко...зі своїх 47 років, він:

- до 24 років свого життя був кріпаком
- 10 літ прожив на засланні солдатом
- останні 4 роки життя жив під наглядом поліції і не смів приїжджати на Україну
- і тільки 9 років свого життя був вільною людиною

Однак і тих 9 літ вистачило Тарасу Шевченку, щоб на всю Україну блиснув його могутній талант.
У поемі "Тризна" російською мовою Шевченко так визначив свою життєву і творчу позицію:
Без малодушной укоризны пройти мытарства трудной жизни
"Измерить пропасти страстей понять на деле жизнь людей
Прочесть все черные страницы все беззаконные дела...
И сохранить полет орла и сердце чистой голубицы
Се человек !"

В Україні його звуть Кобзарем. "Кобзар" - книга, Кобзар - людина, яка її написала.Здається, ще нікому із поетів не випадало такої високої честі - називатися в народі іменем свого творіння.
У "Кобзарі" Україна вперше побачила себе; кожний українець відчув до себе увагу, повагу, співчуття. Шевченко створив націю, бо вручив народу його слово для вільного спілкування з Богом і світом. Шевченко оживив Україну своєю поезією, вознісши українське слово на вершини вселюдського духу.

Майже у кожній селянській родині в хаті на покуті завжди були дві книги: Біблія і "Кобзар".І дуже часто довгими зимовими вечорами огрубілі руки селянина  відкривали "Кобзар" і вголос читали рідні вірші. Портрет Шевченка завжди висів на стіні прикрашений рушниками поряд з образами.



Подвиг Шевченка полягає в тому, що у нього не було комплексу меншовартості. Він не відчував себе неповноцінною людиною. Він сприймав світ гостріше, цікавіше, ширше, аніж більшість його сучасників на теренах всієї російської імперії.

Шевченко завжди був і залишається найбільшим українським націоналістом. Бо саме він заклав підвалини українському націоналізмові.І. напевно, завдяки йому український націоналізм і в теорії і практиці завжди був більш гуманістичним, без будь-яких проявів шовінізму чи расизму ( про що переконливо завсвідчують поеми "Кавказ", "Єретик", дружба з чорношкірим актором Олдріджем, повага до киргизів у засланні).

Він підняв українців з колін. У його безсмертному посланні "І мертвим, і живим, і не  народженим", розумієш, якою повинна бути національна еліта. Багато хто з діячів культури не замислюються над тим, щоб традиції Шевченка жили. Вони мало переймаються турботами про свій народ, а дбають лише про своє добро. ( Як не згадати сатиричний твір Анатолія Крима "Українська Ка(б)бала") .

"Пам'ятаємо"...
Появу першого видання "Кобзаря" у 1860 р. російська критика зустріла одностайним глумлінням з української мови й народу. Багато жовчі і ненависті до нашої мови й до самого Шевченка вилив в своїх статтях найвидатніший тодішній критик Віссаріон Бєлінський - "Неистовый Виссарион" як називали його друзі. І тоді і тепер його називають великим революціонером-демократом. Неприхований шовінізм звучить у приватному листі, де Бєлінський з нестриманою люттю нападає на Шевченка, обороняючи царя.
"Вера делает чудеса - создает людей  из ослов и дубин, может и из Шевченко сделает мученика свободы... этот хохляцкий радикал написал два пасквиля: один на государя императора, а другой на государыню императрицу... Если и может в Малороссии появиться великий поэт,  то не иначе, как при условии чтоб он был русским поэтом...сыном россии". Як бачимо, російський шовініст переміг демократа.

А "Кобзар" буде з нами доти, допоки бодай одна українська душа буде на світі.

"Любітеся, брати мої,
Україну любіте,
І за неї, безталанну
Господа моліте"

Миттєвості історії...
Серпень 1968 року. Звістка про ввід радянських військ до Чехословаччини.Почувши про це Ліна Костенко закам'яніла. "Затули свої очі долонями сліз. Занімій, наче знаки наскельні"... Вечері з чоловіком і маленькою донечкою поїхала до Канева на могилу Шевченка. Вона прощалася з родиною і Шевченком. Бо чекала арешту. Потім прийшла до Спілки письменників і сказала "Я проти вводу військ до Чехословаччини. Якщо хоч одна  людина ПРОТИ, це не означає, що  всі українські письменники - ЗА".

В ці березневі дні бібліотека завжди розробляє й оформлює книжкову виставку  на якій представлені різноманітні видання творів Тараса Шевченка. Цього року ми пропонуємо виставку "Віч-на-віч з Шевченком". 







Бібліотекар Литвиненко Тетяна познайомила малечу з книжковою виставкою про життя і творчість Шевченка, а  
Також  провела Голосні читання дитячих творів поета.





І несподіваним подарунком для нас стало читання віршика Тараса Шевченка, який підготували наші користувачі.







Немає коментарів:

Дописати коментар