четвер, 16 листопада 2023 р.

День гідності та свободи - 21 листопада 2023 року "Історія свободи - це історія супротиву" Т. Вільсон " 28 Президент США

     




   «До нас тільки зараз, як до жирафа, почало доходити, хто ми є...

Ні, підказки і натяки демонстративно були розкладені повсюдно, але ж ми такі скромні, такі толерантні, такі поступливі, такі меншовартісні і віктимні, що аж сліпі.

А чи ставили ми собі питання: "Як так сталося, що народ "кріпаків" зайняв найбільшу та найродючішу територію в Європі?" Україна розміром приблизно як Британія, Румунія і Польща, разом узяті.

Яким чином "сільська" мова, "малоросійскоє нарєчиє, которого не существует", має сукупно до мільйона слів???

Перші українські слова (мед і страва) були записані Пріском Панійським у таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України в 448 р.н.е.

Як "в маленькую культуру" вмістилися 200 000 народних пісень, велика національна кухня, орнаменти, обрядовість, архітектура, колосальний живопис, перші в Східній Європі академії і книгодрук, стародавні літописи і кобзарство, гумор, театр Корифеїв і "Березіль", музика Веделя і Березовського, Сковорода і Вернадський? Такої "маленької" культури вистачило б на десять народів.

Як вийшло, що предки "молодої держави, якій всього лише 30 років", брали столицю Візантії Константинополь ще 907 року, знищили Хозарський каганат 968-го, спалили Османський флот 1615-го, палили передмістя москви 1618 року?

І це лише верхівка верхівки айсберга. Мене особисто не дивує фантастична сила українців, продемонстрована в останній рік. Українці були такими завжди. Нам про це кричать історія і пам'ять поколінь. Просто ця пам'ять до нас повертається надто повільно.

Ми, як дике каченя, що виявилося лебедем і полетіло з курника меншовартості.

І нам треба терміново навчитися ЛЮБИТИ І ПОВАЖАТИ себе, як це роблять всі незакомплексовані народи. Бо ми не кури, а лебеді, і батьки наші лебеді, і прадіди були вільними та прекрасними.

Вони високо літали і в курниках не жили.

Це треба знати й пишатися!

У будь-якій незрозумілій ситуації пишайся Україною! Це обґрунтовано. Я перевірив».

Олександр Висоцький.







Як швидко плине час! Тільки- но кліпнули - а проминуло десять років... Десять років, як більшість сучасників  усвідомила себе єдиною нацією,  гідними нащадками славних предків.
   Молодь Майдану вже має своїх дітей.  Що ж їм ці молоді батьки розкажуть про буремні події тієї осені та зими? Вони обов'язково знайдуть слова, щоби передати атмосферу Майдану, рішучість українців, їхню злагодженість та організованість. І допоможуть у цьому фотографії, знімки, зроблені свідками чи безпосередніми учасниками ревоцюції Гідності.
  
  В ці ювілейні дні пропонуємо до вашої уваги декілька фотографій з Майдану.
  Автор знімків- Кононова Г.В., бібліотекар 1 категорії.











І пам'ятаємо: гасло "Слава Україні! Героям слава!" відродилося повною мірою саме на Майдані 2013-го.

Немає коментарів:

Дописати коментар