пʼятниця, 17 листопада 2023 р.

Ювілей Григорія Сковороди 03.12 (22.11) 1722 - 09.11 (29.10) 1794

 

                Мудрість мандрівного філософа





Григорій Сковорода увійшов в історію культури українського народу як видатний оригінальний філософ-гуманіст, письменник-демократ. Його праці є життєдайним джерелом, з якого черпатиме наснагу не одне покоління. Подвиг мислителя ще довго буде дивувати нащадків: в глуху добу кріпосництва та релігійних забобонів він відважно кинув обвинувачення сильним світу.

Творчість Г. Сковороди, його ідеї гуманізму та демократизму знайшли відображення у творах І. Котляревського, Г. Квітки-Основ'яненка, Є. Гребінки, Т. Шевченка, набравши нової сили та змісту. 

Іван Франко писав, що Сковорода був "цілком новім явищем в українській літературі з погляду освіти, широти поглядів і глибини думок".

З нагоди  ювілею Григорія Сковороди пропонуємо вам книжкову виставку
"Мудрість мандрівного філософа" 






"Афоризми Григорія Сковороди"





На жаль, 21 століття  почалося з акту вандалізму.
Статуї Будди заввишки 53 і 35 метрів були висічені в 6 столітті нашої ери в скелястому урвищі, що оточує долину Баміан у центральній частині Афганістану. Цей об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО було знищено талібами 2001 року – в період їхнього першого правління в Афганістані. Статуї руйнували протягом кількох тижнів, застосовуючи вибухівку та артилерію.



Історія повторилася . Національний музей Григорія Сковороди у Богодухівському районі Харківської області знищений прямим влучанням російської ракети у ніч проти 7 травня 2022 року. Музей був розташований у селі, маєтку 18 століття де останні роки свого життя працював та біля якого був похований Григорій Савич Сковорода. "русскій мір" знищив музей саме того року, коли за рішенням ЮНЕСКО світ вшановував 300-ліття великого українця...


Музей згорів, статуя філософа залишилася. "Світ ловив мене, та не спіймав".
Обов'язково відбудуємо садибу і музей, який знову прийматиме відвідувачів!











Немає коментарів:

Дописати коментар