середу, 23 грудня 2020 р.

Новий рік на поріг!

Добігає до завершення 2020 рік. Він був непростим. Ніколи бібліотека не працювала в режимі карантину, ніколи бібліотека не працювала дистанційно, ніколи бібліотека не працювала в умовах обмеженого доступу до бібліотечних фондів, ніколи бібліотека не працювала при закритих читальних залах. Та ми поволі навчилися, і поступово життя почало налагоджуватися...

 Та як там не було, ми вистояли і працювали. Нам бракувало спілкування з вами, наші улюблені користувачі. Зазвичай комунікація  через блог, на наш погляд, не зовсім повноцінна, але, але, але... Вчимося  працювати по-новому.

Дорогі наші улюблені  користувачі! З прийдешнім  Новим Роком! 

З Різдвом Христовим! Зичимо всім здоров'я, мирного неба, щастя! 

І хай здійсняться всі ваші мрії!


А тепер пропонуємо вам декілька новорічних цікавинок...

Новий рік крокує планетою…

0 – початок відліку – Першими Новий рік зустрічають мешканці острова Кірітіматі, який входить до складу островів Різдва ( Республіка Кірібаті), та жителі міста Нукуалофа (столиця Королівства Тонга) в Океанії.

+1.00 – Потім Новий рік зустрічає Нова Зеландія (Веллінгтон, Окленд та інші) та полярники Південного полюсу в Антарктиді.

+2 .00 – Наступними святкують Новий рік жителі східної Росії (Анадир, Камчатка), острова Фіджі і деякі інші тихоокеанські острови (Науру, Тувалу).

+3.00 – Частина східної Австралії (Сідней, Мельбурн, Канберра) та декілька тихоокеанських островів (Вануату, Макронезія, Соломонови острови).

+4.00 – Штат Квінсленд в Австралії (Брисбен), частина Росії (Владивосток) та острови (Папуа-Нова Гвінея. Маріанські острови).

+4.00 – Японія і Корея.

+6.00 – Китай, частина Південно-Східної  Азії, частина Австралії.

+7.00 – Індонезія

+ 7.30 – Мьянма.

+8.00 – Бангладеш, Шрі-Ланка, і частина Росії (Новосибірськ, Омськ)

+8.15 – Непал.

+8.30 – Індія.

+9.00 – Пакистан, Узбекистан, Туркменістан, Киргизстан і частина Росії (Єкатеринбург, Уфа).

+10.00 – Вірменія, Азербайджан, частина Росії (Самара).

+10.30 – Іран.

+11.00 – Частина  східної Азії, частина  Африки, європейська частина Росії (Москва, Санкт-Петербург).

+12.00 – Східна Європа (Румунія, Греція, Україна, та інші), Туреччина, Ізраїль, Фінляндія, частина Африки.

+13.00 – Західна та Центральна Європа ( Бельгія, Італія, Франція, Угорщина, Швеція)

+14.00 – Нульовий меридіан (Гринвіч), Велика Британія, Португалія, частина Африки).

+15.00 – Азорські острови.

+16.00 – Бразилія.

+17.00 – Аргентина і частина Південної Америки.

+18.00 – Східна Канада, острови Карибського басейну, частина Південної Америки.

+19.00 - Східна частина Канади (Оттава) і США (Вашингтон, Нью-Йорк) , Західна частина Південної Америки.

+20.00 – Центральні частини Канади і США(Чикаго, Х’юстон), Мексика та більшість країн Латинської Америки.

+21.00 – Частина Канади (Едмонтон, Калгарі) та США (Денвер, Фенікс, Сан-Франциско).

+22.00 – Західна частина Канади (Ванкувер) і США (Лос-Анжелес, Солт-Лейк-Сіті).

+23.00 – Штат Аляска (США).

+23.30 – Маркізські острови як частина Французької Полінезії.

+24.00 – Гавайські острови, Таїті і острови Кука.

+25.00 – Жителі країни Самоа зустрічають Новий рік останніми….

За матеріалами ІЦ «Ліга»

Київ нашого дитинства: як зустрічали Новий рік у минулому столітті.

Дівчата-сніжинки, хлопчики-зайчики, салат «Олів’є», «Блакитний  вогник» по телевізору і традиційний передноворічний дефіцит. Саме так зустрічали Новий рік у ще не зовсім далекому минулому…. 

 

 

Зараз важко  собі уявити, що таке новорічний дефіцит. Але 40-50 років тому все було інакше. Тогочасні магазини розмаїттям пропозицій не вирізнялися. А в переддень Нового року на прилавках  було важко знайти навіть традиційні товари. Саме тому завбачливі господині готувалися до свята заздалегідь і заповнювати холодильники продуктами  до новорічного столу починали мало не з літа. Червона ікра, майонез, зелений горошок, ковбаса, шпроти, шампанське, м’ясо та багато іншого, що взимку стабільно зникало з продажу.

Перші  ялинкові прикраси  повоєнного періоду розмаїттям теж, м’яко кажучи, не вражали. Виготовлені вони були переважно з найпростіших матеріалів: картону, паперу та дерева. Втім, уже за Хрущова перевагу почали віддавати скляним прикрасам. Тематика іграшок або нейтральна (кульки, шишки, бурульки), або ж така, що підкреслювала радянські досягнення (кукурудза, ракети, супутники, космонавти, зірки).  

                                


У 1970-х стали масово з'являтись електричні гірлянди з різнокольоровими фігурками тих самих космонавтів, ракет і супутників. Особливим шиком вважалися імпортні вогники. Вони були вищої якості й не мали в собі жодного ідеологічного навантаження.

Питання подарунків також треба було вирішувати завчасно. Враховуючи бідність тогочасного асортименту, особливо  не вередували. Дарували все, що змогли дістати. А ті, кому не пощастило купити щось справді вартісне, могли спростити собі завдання й подарувати надію, тобто вручити новорічну лотерею.

З дітьми було легше. Для них під Новий рік влаштовували так звані ялинки – святкові вистави з Дідом Морозом, Снігуронькою та сценаріями, що уславлювали радянські досягнення. Запрошення на них зазвичай роздавали в дитячих садочках, школах та на підприємствах, де працювали батьки маленьких глядачів. А після закінчення вистави кожне запрошення обмінювали на стандартний подарунок.

                                 
Святкування не відрізнялося особливим розмаїттям: «Блакитний вогник», «Кабачок 13 стільців», «Іронія долі, або з легкою парою»…


Але це було Наше дитинство, Наш Новий рік, 

Наші надії та Віра в диво….

                                                                           ( за Г. Калинюком)

 



PS: Для батьків :

Чим довша віра в Діда Мороза, тим щасливіше життя.

Вчені вивчили віру дітей у Діда Мороза і дійшли до дивовижного висновку: чим довше дитина вірить в казку, тим краще у нього складається подальше життя.

Сучасні батьки і психологи намагаються якомога раніше розвінчати новорічний міф про казкового діда: це обман, дітей  обманювати  негарно, бо пізніше вони не будуть довіряти дорослим. І не вірно це – отримувати подарунки просто так, ні за що, без всяких зусиль.

Щоб підтвердити це, вчені почали відслідковувати життя тих, хто довго вірив в Діда Мороза і тих – хто рано позбавився ілюзій.

Результат виявився протилежним тому, чого очікували. Довірливі романтики виявилися набагато щасливішими і в роботі, і в особистому житті, і були більш здоровими!

Пояснили це так: дитячі зв’язки між нейронами головного мозку – найміцніші. Вони ніколи не розпадаються. І саме відчуття казки, дива і щастя супроводжує людину все життя. Воно допомагає їм подолати проблеми, нещастя, не піддаватися стресам та хворобам.

До речі, дарувати дітям радісні відчуття та віру в казку можна не тільки на Новий рік, але і весною, і влітку, і навіть восени!!!

                 

Ми усвідомлюємо, що початок 2021 року буде непростим. Невідомо, яким буде епідеміологічний стан в країні. Але ми віримо, що все здолаємо, тому що ми колектив однодумців, тому що ми любимо свою роботу і поважаємо один одного.

Разом нас багато, нас не подолати!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар