пʼятницю, 23 вересня 2022 р.

До Дня туризму

 Стежинами прекрасної країни


    Чуєте? Що це? Якась пташечка цвірінькнула. А якщо зупинитися в лісі надовше, постояти тихенько, прикидаючись нерухомим пеньком, то взагалі можна почути безліч цікавих звуків. Ось вдалині щебечуть, перемовляючись, невідомі птахи. А ближче скрегоче всюдисуща, завжди не вдоволена всім сорока. Там десь засвистіли інші пернаті. Тут чути, як кувікає горлиця. Ще можна слухати дрібне стукотіння дятла. О, яке голосисте співоче царство! Не вистачає лише тьохкання солов'їв. Та для їхнього виступу вже не сезон. 

    А зараз, восени, у нашого улюбленого лісу свої звуки і свої барви. 

    Отже, ми в Голосіївському лісі. 




    А тепер знайомтеся: це ЕКОСТЕЖКА. Пропонуємо всім, хто прагне вести здоровий спосіб життя і любить природу, відвідати цю стежину і користуватися саме нею під час піших прогулянок. 









    Свіже повітря, таємничий шурхіт листя, співи птахів, зустрічі з білочками, зайцями чи навіть лисицями вам гарантовано. А різноманітні дерева – дуби, граби, сосни, буки – та зарослі береги озера обов'язково нагадають вам якусь чарівну казку.







    Уздовж маршруту цією стежиною для першопрохідців-початківців розташовані помітні позначки-стрілочки та вказівники, щоби недосвідчені туристи, не дай боже, не заблукали. 




    Також недалеко від доріжки знайдете зручні місця для відпочинку (для втомлених) та пеньки, на яких усі охочі зможуть розташуватися, як на стільчику, витягнувши ніжки для передишки. А на деяких галявинках бажаючі зможуть погодувати пташок, бо побачать на деревах професійно виготовлені годівнички. 




    А якщо стежина раптом почала підніматся вгору, то туристам не обов'язково дертися, захекавшись, наверх, тому що поруч знайдуться дерев'яні сходинки, і навіть поручні є!



І коли стежинку перетинатиме струмок, то вам не доведеться стрибати, боючись послизнутися, бо є облаштовані містки, якими зручно не лише пройти пішки, а й проїхати велосипедом. 




    Інформація, яка розміщена на стендах по всьому маршруту екостежки – цієї справжньої стежини здоров'я – детально познайомить туристів із флорою і фауною Голосіївського лісу. Ми не завжди звертаємо увагу на лісові рослини. А даремно. 






    А яке різноманіття тваринного світу! Виявляється, у нас під боком не лише гризуни, плазуни та земноводні. В Голосіївському лісі живуть і куниці, і горностаї, і борсуки. Навіть козулі живуть. Що, не бачили? Значить, добре ховаються. Бо хтозна, що можна чекати від людей…






    Повернімося ж до пташок, спів та щебет яких так зачарував нас улітку. Ми теж можемо їх не бачити в гущавині крон дерев – лише чути. І щоби дізнатися про пернатих, які мешкають тут, знову звертаємося до інформаційних стендів.




    Ось бачите, яка неймовірна пишнота нашої природи! Яке чудове різноманіття видів рослин і тварин – і це лише в одному лісі! А якщо в масштабі всієї нашої великої країни, то це просто фантастика! І щоби пізнати свою велику країну, мандруйте її дорогами та стежками, відвідуючи великі й малі міста і села, визначні історичні місця та унікальні природні куточки. Їх на нашій землі так багато! А допоможе в цьому дуже цікава книга, яка завжди користується попитом читачів, тому що допомагає не виходячи з дому мандрувати країною. 

    Отже, презентуємо: І.Тараненко, Ю.Курова, М.Воробойва, М.Лешак Книга-мандрівка Україна від креативної агенції Green Penguin. В цій книзі 1200 непересічних фактів про Україну та українців – не лише цікавих, а й найважливіших. Фактів про унікальні місця, де слід побувати, про видатних особистостей та культурні здобутки. З цією книгою ви зможете поглянути на нашу країну по-новому. 





    Отже, сподіваємося, що прочитавши наші матеріали про екостежку в Голосіївському лісі та чудову Книгу-мандрівку, ви станете завзятими туристами-мандрівниками.



Г. Кононова, бібліотекар І категорії.
Фото бібліотекаря Т. Литвиненко


Немає коментарів:

Дописати коментар