понеділок, 27 квітня 2015 р.

26 квітня - День Чорнобильської трагедії.

 З нагоди цієї сумної та трагічної дати в історії нашої країни, нашого міста бібліотеки підготувала книжкову виставку-застереження


                                   «По нашей жизни торным шляхом
 пролег апрельский черный дым.
                                    Весна, отравленная страхом,
 и май, родившийся седым…»
                                                           ( В. Шовкошитний, ліквідатор аварії на ЧАЕС, поет)


           

26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилини сталася найбільша  техногенна катастрофа в історії людства. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря з четвертого енергоблока Чорнобильської АЕС, склала 50 млн кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж вибух бомби в Хіросімі у 1945 році.
          






 Від вибуху й при  гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинула 31 людина і понад 200 було госпіталізовано. За неофіційними даними, в Україні померло понад 15 тис. ліквідаторів аварії та мешканців прилеглих сіл.

            ...Увечері 25 квітня 1986 року група інженерів АЕС почала проводити на 4-му блоці непідготовлений технічний експкримент, а контрольні прилади були відключені. 





Робота реактора стала нестабільною і неконтрольованою, а спроба відновити стандартний режим його роботи запізнилася. Пролунало два вибухи: не ядерні, а хімічні, -  як наслідок перегрівання реактора і накопичення великої кількості газів, що виникли під час некерованої реакції.









Потужність вибухів була настільки могутньою, що було зруйновано сталеву і свинцеву обшивку реактора, і в повітря піднялося понад 60 т радіоактивного пилу.

Лише за три тижні за допомогою 4 тис. тонн піску, бору, свинцю і глини вдалося ізолювати реактор і запобігти подальшому забрудненню.








Зроблено це було практично голими руками сотень солдатів та добровольців-ліквідаторів...


Вічна їм пам’ять і шана ...

Немає коментарів:

Дописати коментар