пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

"Дорога в нікуди" - 29.09.24 День пам'яті жертв Бабиного Яру.

   

Дорога в нікуди...


Серед жахів Ґолокосту Бабин Яр отримав пальму першості - це місце наймасовішого розстрілу євреїв, ромів, і не тільки... Цифри коливаються від 70 до 200 тисяч чоловік. Точне число жертв залишається невідомим. 
У 1946 році на Нюрнбергському процесі наводилася  цифра близько 100 тис. загиблих. Такі дані були у звіті радянської комісії розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва. За німецькими документами ( звіти каральних підрозділів) у перші 2 дні масових розстрілів було вбито 33 тисячі євреїв.
Першими жертвами Бабиного Яру стали 752 пацієнта лікарні ім. І. Павлова.
 Їх розстріляли ще 27 вересня 1941 року. Всього тут загинуло 100000 чоловік, (без урахування дітей до 3-х років), яких при розстрілах не рахували
Люди втрачали розум, намагалися покінчити з собою, Київ потонув у трупному смороді.


"Циганську кибитку - символ пам'яті  про ромів, які стали жертвами нацизму, відкрили в Києві 23 вересня 2016 року з нагоди 75-х роковин розстрілу в Бабиному Яру.
У 1941 році в Бабиному Яру розстріляли 5 циганських таборів, які розташовувалися біля Києва. Загалом під час Другої світової війни на території України розстріляли близько 20 тис. ромів. "Бабин Яр - це жахіття  для циган. Вони гинули, навіть не знаючи, за що їх вбивають" - це слова ромської письменниці Рані Романі...
Майже всі, хто лежить у Бабиному Яру, було вбито не  через те, що були диверсантами чи карними злочинцями, навіть не через те, що були підпільниками чи солдатами ворожої армії. Вони загинули, бо були євреями, ромами, комуністами, націоналістами, душевнохворими або тому, що хтось мав відповідати за страх окупантів перед підпалами та вибухами.
Бабин Яр став символом ненависті, який був принципом життя, масового вбивства як політичного інструменту.


Звичайний яр, брудний і неохайний.
Тремливі віти двох блідих осик.
Ні, це не тиша... Нзгасимий крик...
Блищить на мокрій ткані крутоярів
Розбите скло старечних окулярів
і дотліває кинутий набік
Закривлений дитячий черевик...
                        В. Михайловський.










Немає коментарів:

Дописати коментар